BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Tuesday, December 30, 2008

Buah tematuk

Tuklah namanya buah tematuk atau buah nipah.. buah apong. Isinya putih transparent sikit..manis juak ada rasanya.

Mun nya udah tua jangan jak kitak urang nak makan..patah gigi pun dik dapat ngigit.. Main tua makin keras.. Ya lah pepatah urang tua dolok marek.. TUA TEMATUK!
Mun nak makan buah tematuk..terpaksa di empas lok. Kelak nya beperai .. Dolok marek selalu ku nanggar urang ngambik buah tematuk ..
Mun kenak yang tua..lelah ajak ngembak pulang.. sik dapat di makan., Keras!
Urang marek mun dah abis buah, gagangnya di ambik di modified pakei molah key ngaruk belakang...best ooo... Ya jak kreatif urang marek..
Mun sidak Jepun tauk buah tematuk tuk, memang diambiknya pakei molah kulit rasaksa pakei belawan ngan Ultraman!

Monday, December 29, 2008

Sambutan Maal Hijrah 1430 di Sarikei

Sempena maal hijrah aku sempat juak berada di Sarikei. Mbak kata urang tua, petang maal hijrah yalah roh urang tua kita nunggu jak sedekah anak cucu nya. Mun sik ada..maka pulanglah roh-roh ya dengan kecewa dan hampa kerana sik ada apa-apa doa, sedekah dari anak-anak cucu nya di dunia..Banyakkanlah amalan-amalan sunat pada mbulan muharam ini...Insyaallah.
Sepetang waktu assar di masjid Sarikei menjelang maal Hijrah 1430... Majlis zikir marhaban malam maal hijrah (awal muharam) di masjid Sarikei Majlis dimulakan dengan bacaan doa akhir tahun diikut dengan doa awal tahun selepas sembahyang maghrib. Bacaan Yasin sempena sambutan Maal Hijrah diikuti dengan zikir marhaban diterajui oleh En Yahya. Selepas Isya Jamuan ringan diadakan kepada para jemaah... Salam Maal Hijrah dari Sarikei. Turut hadir juak dibarisan hadapan yang aku kenal ialah Ckgu Ghani, Hj Jai, Yahya, Beni Asek, dan lain-lain sik dapat ku detect namanya..

Wednesday, December 24, 2008

Sekitar Majlis perkahwinan anak Kiah Kandup - Sarikei

Sekitar majlis perkahwinan anak Kiah Kandup di Sarikei, ada beberapa Photo sempat di ambik.. antaranya seperti dibah tuk.. Thank You Julrosli.
Gambar Liap siap ngan bunga di dada. dan botol air mineral ditangannya
Tuk photo Cikgu Mat, dolok beliau tuk di Sekolah Sg Paoh, kemudian Sekolah Abg Hj dan kinek tuk may be masih kat Sarikei juak. Masa-masa dolok, he is footballer juak...boleh tahan ya.. sempat juak aku nanggar nya main bol..
Tuk lah Mr Budai...lamak tuk aktif juak urang muda tuk. ..sekejap dengan urang ngail di Pesta nanas, sekejap nulong urang sia-situk, nulong urang berangkut masa pengilan dan macam-macam lagikkk..keep your gud job! bak kata urang.. kelak-kelak tekejut kita nengar ya stand jadi YB heheheheh.
Gambar Salam, anak Pak Jenun marek.. Sidak tuk maluk Tar, hadrah lah retinya....

Tambahan..... Tuk lah Mr Moon Ng atau Munang beradik angkat ngan Hillary Ng, betunggal ngan Ng Yen Yen, sepupu 2 kali ngan tokei kedai ubat di Sarikei, Wan Ng Tong hehehehehe.. Gambarnya beridang masa urang nikah..dikirum oleh manjapa

Yalah diantara wajah-wajah sidak di Sarikei yang aku kenal juak tapi, sik ada bertemu sidak secara LIVE selama tuk...

Tuesday, December 23, 2008

Salam Ma'al Hijrah 1430

Selamat menyambut Maal Hijrah Antara amalan sunat awal Muharam ialah: * Berpuasa
* Banyakkan amalan sunat seperti solat sunat , zikir dan sebagainya
* Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
* Berdoa awal tahun pada 1 Muharam selepas maghrib sebanyak 3 kali
14 perkara sunat dilakukan pada hari Asyura ( 10 muharam ):
Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti. Menahan marah . Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya- Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka.Sekadar jauh seekorgagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
Memelihara kehormatan diri . Fadilatnya -Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
mandi sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz:"sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala"
Bercelak.Fadilatnya- Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
membaca Qulhuwallah hingga akhir 1000 kali. Fadilatnya -Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya -Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat : " sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakkat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali.
Menjamu orang berbuka puasa. Fadilatnya - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang islam berbuka puasa.
Puasa . Niat- " Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala. Fadilatnya -Diberi pahala 1000 kali Haji, 1000 kali Umrah ,1000 kali Syahid dan diharamkannya daripada neraka.
Sesungguhnya PENGHIJRAHAN itu pahit untuk ditelan,pedih untuk dirasai, sensara untuk dilalui, luka untuk dialami. Namun terlalu manis untuk dinikmati. berbahagialah bagi orang-orang yang BERHIJRAH DEMI Agama, persaudaraan,persahabatan, kasih sayang dan lain-lain penghijrahan selagi tidak menyekutukan Allah. Sesungguhnya Ganjaran dan Nikmat Allah SWT itu lebih Besar Nilainya dari segala Pengorbanan yang kita lakukan. Selamat Menyambut MAAL HIJRAH.

Friday, December 19, 2008

Zaman dah berubah...Pt 1

KASUT PALAK IKAN BELUKANG!

Masa kecik-kecik dolok macam-macam fesyen telah kita lalui... Ada zaman sidak makei seluar yanki, zaman urang makei selowar mengleybor, makei selowa bell botom, makei fesyen megi kasut belukang dan seterusnya.
Kata urang marek, selowa fesyen nyapu jeraya.

Nya mesti ada benda, urang dan keadaannya, Dolok aku masih ingat mun hari raya semua mbiak berebut makei kasut spot (adidas Rom, Nike, diadora, puma dan banyak lagik) semua fesyen makei kasut cam ya.
Musim cerita hindustan dolok marek urang ngekot makei baju Rajesh khana.
Gambar atas ya ialah gambar urang makei selowa fit. Koatan fitnya sampei nampak nok iangngnya. Camyalah ibaratnya!
Ada juak satu masa dolok, mbiak suka makei talipinggang ngelember.. nang disuroh panjang takipinggang ya. Baju di tug in depan ajak! Kasut dipakei Chinese lather atau juak kasut forwardgar!

Mun kitak nak nanggar fesyen bell bottom, cam tuk lah rupanya.. arum bulak dapat asan ngengkah buah semangka belawei rah kaki ya! Heheheh..

Masa-masa berlalu lagik...musim Rock dah datang, Mbiak makei selowa fit, kadang-kadang di ikat kain pocak di kakai..sidak madah macam urang kenak petik semilang!

Rocklah retinya tek!

Musim tuk sempat juak aku mersa.. Makei baju t-shirt itam.. gambar tekurok, gambar Iron Maiden , Judas macam-macam lagik.

ZAMAN 70An...
Zaman 70an...Tuk zaman sidak Yaakub Kari lagik bujang dolok. Fesyen sidak David Cassidy. Musim ya makei tali pinggang palak bulat!

EH ROCK DULU DULU LAH....! Hehehehe !

Rock dulu-dulu lah...kata radio RTM Rock Slamber!

Nya lah tuk...!

Jen, Man Kadi, Nok baju itam ya Mbet, Mat Sirat, Hujung sekali ya...Daud kidal heheheheh!

Duduk ya main lead..Mey Ling (one eye man is the king amongst the blinds hehehe) kak ya, Man Abet the selalang boy!

Mun begambar, tangan mesti upak tandok kambin.. macam DIO lah tek...

Sidak tuk lekak konsert apek di kedai Rasa Sayang ngan urang ninggal Awie.. Dah kenak caj palak, mirah jak muka.. pas ya bergambar di Studio Apeng!

Urang ninggal Hasyim Kadi... sik sempat begambar ketika tuk. Nya agik nunggu dibah, agik kelakar ngan Mail Sonang..heheheh

(Mun sidak nanggar tuk mesti gelik ati,,,hehehehe)

Pasya slow sikit mbiak..back to normal lagik.. Mun ada fesen baru lagik...ikut juak.

LOM madak cerita Taip makei baju menera malysia gik... Ya Part 2 kelak!

Wednesday, December 17, 2008

Mainan miak sarikei dolok marek!

Masa kinek tuk, miak dah main Gameboy, main PS, main Computer game, paling sik pun main game dalam HP. Mun dolok marek miak lebih kreatif. Antara lain permainan yang aku ingat ialah seperti nok dibah tuk, mungkin kitak ada sama pengalaman ya..
TOP
Satu permainan zaman kecik dolok.. Top ya diambik nama daripada bunyinya.. Dibuat daripda buluh, kata sidak, mun makei buluh nek anun...nya tahan! Masa sekolah dolok, dekat nak semua ada buluh top dalam beg sekolah. Pelurunya makei buah rotan tikus atau juak makei buah nyarum.. mun kenak, mirah juak peha! Teringat pada satu hari, cikgu Kip (beradik dengan Ckgu Ghani) kumpul semua buluh-buluh top dan dibuang dalam tangki taik jamban belakang sekolah Abg Haji.. Pas ya tengahari Japar Iseng duak Maden nyelok ya balit..heheheh.
Macam tuk lah rupa design nya....
BEDIL BULOH!
Selalu dimain pada bulan posa, 'malam mandong' tujuh likor. Bunyinya nyerin sama dengan meriam waktu keminis dolok..
Ubatnya makei kobait, belawan jak bunyi... Bunyi kampong darat geng sidak Fandi Aron, geng kampong Apong sidak Bujang Eipik, geng kampong Bah, sidak anak Awang Poji! Ni ndak urang ninggal Mat Mangkok (Alfatihah) gago kulu hilir mencari sini asan urang main ya....ooo tedah!
Pernah juak Abu Bujang Pencat angus muka dan dimasuk hospital. Masa ya sik dikeluar dalam berita TV..
MAIN KAKI TIGA
Main tuk selalunya disekolah, mun taim (time rehat) startlah sidak nyusun selipar.. Bertikam selipar! Main tuk bergerup (grouping) lejuk-lejuk main lalu kelaiee.... Mun sapa nya ingat main tuk masa sekolah dolok memang best ngenangnya.
Selipar disusun pas ya balance selipar ya pakei nikam sapa-sapa dalam game ya... Kadang-kadang selipar ya tertikam dalam parit, sorang pun sik mauk ngambik...lalu kelaiee Colop : ertinya 'pause' berhenti sekejap. Mun colop, kenak selipar sik dipakei..... Ok ku colop lok!
MAIN TAGET Main taget tuk lah dekat-dekat nak berjudi juak bak kata Ckgu Razak, sik ingat makan leka bermain...
Istilah tuk pakei sidak main gelang getah.. Penuh jak tangan dengan gelang getah... Mun main ada getah pakei mesitnya..ya lah digelar taget.. Hujungnya ada bolt nut.. Taget ya lah nyuroh mata Japar Iseng eleng sebelah dolok... Tanyak ngan nya empun, Kinek tuk nya kerja Driver Kereta ambulan mayat di Hospital...heheheh ..EN JAPAR HASAN (Mata steve.. Six Million Dollar Man)....
GUDI atau Geludi
GUDI Gudi adalah istilah untuk layang-layang.. Barangkali istilah gudi atau jugak Geludi berasal daripada Glider...sapa tauk..? Mun udah musim main gudi, semua main gudi.. Masa ya lah urang bersauk..Masa ya juak sik dapat Lawan Kaca Awang Saifudin (Pronouced Sapi udin) heheheheh. Nya makei lupa ikan.. Mun kaca Ani pencat, nya makei kaca ceramic sescao heheheh! Masa ya kamek suka ngepong gudi putus jak, berekot sebilang belakang rumah urang..

Mun Gudi Awang Sapi udin putus, sik guna ngepong, diambik nya pulang kelak...lelah ajak... Bepeloh belir ngepong kak ya dituntutnya balit heheheh.

MAIN GULI...

3, 6, 9. 5 2 8 Chack! Camyalah kira-kira hitongnya... Aku pun sik ingat juak!Ada juak sidak chun main guli tuk, tapi kena ingat ada peraturan juak..! Sik boleh main 'anjuk'! Mun main anjuk, takut Guli Pecah! Ada juak sidak dapat cun sampei 15 kaki...sharp! Antara lain sidak cun main guli ketika aku dolok marek ialah Zainal (Beradik ngan urang ninggal Omeng), Imi anak pak Jidi (Beradik ngan sudin Jidi)! Kerot dan Mansor, Man Ellie...semuanya cun cun dolok marek. Mun sidak ya ngajak celen, semua kecut!! Ni endak, mun kalah guli diambik sidak ya... Berharga juak guli ya koh eh....

Mainan lain ialah BEDIL POT, main COLOP malam mandong, main LERENG (main rim basikal ngan kayu), Main ROLA (pot milo, pot susu diengkah batu dalam ya, pas ya di irit kulu kilir), main HOLO ( tuk udah pandei bejudi, selalunya Jali Kon jadi tekong, main kat pian kampong Baji), main WAK APEI heheheheheh (mun urang Kuching..., nyelar bigik matanya nengar pekataan wak apei ya, heran!)

.....yalah sedikit sebanyak kesah lamak dolok!

Monday, December 15, 2008

Sekitar pernikahan anak Aji Talip...

Thank you Manjapa, ada juak news dari Sarikei..
Berlansung pada SABTU 13 hb December 2008, anak Aji Talip nikah ngan urang Melaya anak Tan Sri KFC, camya lah bunyinya....
Double Click on picture tp enlarge!
Gambar Bos (Dr Hj Talip) dengan Tan Sri.....depan rumah ngan anaknya..
Diantara tetamu pada hari ya,.. ada juak gambar emak aku nyelit rah ya...padu hal!
Tuk gambar sidak urang bujang dan juak urang yang pernah bujang dolok..., Check, Hj Alem, Aden, Adi dan banyak lagik... Apa ndak dicerita sidak tuk?
Gambar sidak makan diluar.. Mun sik salah aku ya Hj Din (Son Haji... lamak sik nengar cerita nya tuk!... sms me if u ada masa OK), Aden (Ex konslar...sila betandang kat blog nya juak..) , Mr Hj Nerap (bapak Budai), nok lain sik berapa pegarik....
Yang duduk ya... mun sik salah aku, Awang Dillah (Ramli Sarip sarikei).. muka nya sekali imbas macam Ramli Sarip, duak kali imbas macam Ramli Sirap heheheh, bos kamek kampung bah marek, Awg Bagong (Mr urut man, ex bomba hero sama ngan urang ninggal usu Bocok marek.. Alfatihah) and beradik ngan bujang Chet, sik ingat ku namanya... Ramli Sarip..ya mudah membelek nombor ekor heheheh...
Apa ndak dirondeng oleh Zul ngan Hosen tuk? ...barangkali nya nanyak motosikal antik nok dipakei Hosen ngeliling kampong marek kali... shhhhhhhhh! Mun sik..nya kira nak minjam cermin mata ....heheheh!
Aji Him, lalu sik berubah! Macam ya juak..., Ckgu Amit pun cam ya juak masih macam marek juak..ngelala juak aku walau nya betapok kat sia...
Lagik gambar Pak Hj Nerap and the gang....
Yang baju Kuning ya... Cikgu aku marek, Cikgu Razak (Kocak air jaber). Masih teror juak nya bermahaban..Dolok sempat juak aku belajar hadrah ngan Ckgu Razak tuk.. Aku sellau juak terserempak ngan nya di Kuching. Sebelah ya Yahya.. dolok teror main bol team LPN masa di padang lamak.. Kinek tuk dah teror berzikir... Dunia dah berubah!
Gambar para wakil.. Ibrahim Japar (bertunggal aku), my ex teacher, Ckgu Razak, Dr talip, Hj Him (m old friend...long time no see), Hj Alem (Udah gembal juak badan!...2nd generation rocker zaman kamek marek... Nok lain ya sik berapa kenal gilak aku....

Ya lah serba sedikit cerita dari Sarikei. Kunengar ada 3 majlis urang nikah pada hari ya... Maklumlah pemisi sekolah!

Saturday, December 13, 2008

Tiada lagi masa indah....Kenangan lalu! Masa zaman 80an dolok!

Terlebih dahulu aku ngucap terimak kaseh kepada Sdr ADEN atau AHMAT ADAI ex konslar! dan juga ENCIK ZULKIPLI ROSLI sahabat lamak saya. Terima kasih kerana Zul masih nyimpan gambar tuk... Satu kenangan yang nostalgik.... Aku pun heran bila kamek begambar atas bukit Semangkoi tuk!
Sejak nanggar gambar tuk baruk ku ingat! Masa ya kamek baru angkat bujang. Bujang kerak kata urang!

Aku didepan sekali... makei Jaket kuning, jaket lelong Mujong ya. Pas ya ZUL ROSLI, ADEN sik nampak..kontot gilak, nya makei tupi putih..

BADOL, anak residen Sarikei dolok. Sebelah nun sikit, RADUAN MARZUKI, nang hensem juak, tapi kinek tuk udah gempal..

Sebelah duan , SHAFIEE SAHARI Piee Sahari (now, kerja JKR), Pas ya HOSEN KARIM (Bomba kinek tuk), SALLEHUDIN , ZULFAIZI , Pai udah pandei berokok masa ya.. Kepas kepus jak!

Tepi sekali, YUSUF YAHUD dan ujung sekali ABU OSMAN RAMLI..Oooo tedah!

Ni ndak tuju sidak ya kinek tuk...mun ada nanggar, or somebody kenal please call me or email...ok! JEJAK KASEH!

Gambar tuk juak diambik atas bukit semangkoi, atas galbat! Mun kat semangkoi ya , dah jauh benar dah venture kamek ya. kira cukup bekal, cukup resyen... embak kain tuala, embak air oren..macam-macam. yan banyak menar bekal ialah ZulFaizi (Pai), samseng Arab...

Besikal dipakei, semua modified, masa ya sik ada BMX, sik ada maountain bike. Basikal dipaluk sepit udang suroh lurus, kira skembler lah! Dapat pakei UP (wheely). Urang paling teror UP dikalangan kamek ya lah Raduan Zuki (Duan)...nang teror.Mun Duan Up, dari simpang masjid depan umah Manjapar sampei sekolah St Anthony.. Mun aku setakat sekali angkat ajak udah nye'ngeh!

Gambar Zul Rosli dan Konslar Aden..atas bukit semangkoi

Tuk Gambar kawan-kawan kamek masa sidak agik angkat bujang dolok.. lom besunat! ZULKIPLI ROSLI (Jabatan Laut kinek tuk), SHAFIEE NAIM Pe'ek (Kerja JPJ, selalu nyaman urang sik ada brek basikal..heheheh), MOHD AMIR (Alu), Ujung sekali Konslar AHMAT ADAI (Aden), duduk ya ialah AWG MUSTAPA (Mos tuk dengar cerita di Melaya, jadi sojar..)

Gambar kawan tuk diambik semasa di sekolah menatang (Binatang) marek. Kawan-kawan karib dolok,
merinsak jak rupa!
Yang berdiri ya KARIM KAIR (Kinek tuk udah jadi polis buduk di Bintangor) ZULKIPLI ROSLI, AHMAT ADAI dan ABANG ZULKARNAIN (Kinek tuk udah kerja di Stadium Kuching).... lamak sik betemu sidak tuk!
GAMBAR SEMASA SEKOLAH.. Klik jak gambar di sia, tanggar sapa nok dikenal kitak? Masa ya semua makei seluar pendek..heheheheh.

Gambar atas, semasa Form 5, sekolah Binatang (Meradong), Urang putih Mr Bayer jadi Guru kelas.. Kawan-kawan masa ya bercampur Cina, Dayak, Melano, Melayu....

Gambar bawah, semasa Sekolah Bandar, Sekolah bandar baru buka.. The first student. Sebelum ya di sekolah kat Kubor Pulo Kijang...dalam utan! Sekolah Bandar, Cg Aini (Cikgu ompuan yang paling ranggat masa ya..) Puan Maria Chai masa ya lagik kacak, Cikgu Lim, cikgu Cina sorang ya sik ku ingat nama, Cikgu Date (masa ya selalu nangkap mbiak berokok belakang Kelas), Principal Mr Wong Chung Kang, Cg Cina ngajar drawing ajak, Ustaz Mohd..Ustaz yang sik pandei marah..

Kawan-kawan lamak tuk jadi kenangan...sik mudah betemu lagik.. ada juak udah sakit bahkan ada juak udah ke bukit embang (mati)...

Friday, December 12, 2008

Di Sarikei dolok marek hanya da 2 ajak panggong wayang, Panggong Cathay ngan panggong Rex. Panggung Cathay kira panggong lamak, dan Rex panggong baru. Panggong di Bt 3, Tai kong ya kira sik dikira, panggong cerita cina ajak...
Panggong Rex, (Panggong Baru)
Urang Sarikei dolok marek gian gilak nanggar wayang tuk atau nanggar tokis istilah tempatan, Masa ya sik ada hiburan lain.. sik ada karaoke, sik ada pub, ngak ada Pub Sin Chuong Night Club, sidak Seruji, sidak Aleng main lagu Cina jak..

Cerita Hindustan adalah hit masa ya... Hati mere sati, Andaz, Bobby dan dengan pelakon Rajesh Khana, Hema Malini, Amitab Bachan dan banyak lagik

"Tum bin kaho kaha, taik kambin Awag taha.." kata lagu mbiak marek. Ni ndak maboha Isa Mala. Makin Kerot (Abang Materang) nang hafal menar lagu Hidustan ya (Lagu Nustan)..Macam-macam lagu di Hafal nya...

Mun cerita Cina, mbiak marek sika terikut-ikut, makin Jali Kon, nya ngekot stail Wang yu mun masa mandik air masin... Sugei Pak Bi..hehehehArum bulaknya, asal ada cerita di panggong jak.

.. selain ya miak bujang-bujang suka Nanggar cerita Cina lakonan Fu Sheng, Bruce Lee (Bos li), Wang yu, Lo lieh (macam Sekawi Hj Osen), Chen Kuan Tai. Mun cerita Indon, Lydiawati, Sopan Sofian, Titek Sandora..ya sik berapa gilak. Mun cerita urang putih, Summer Hit, cerita Jepon cerita berancet bak kata miak marek...adegan berisap koyong heheheh!

Masa dolok marek juak, mbiak sekolah Abg Hj Matahir ada nanggar wayang juak, mbiak darjah 5 & 6. Bersusun jak makei uniform dari Jalan New Cross Road sampei panggung Rex.. nanggar wayang.. masa ya Cikgu Kip, Cikgu Ghani, Cikgu Robert Tan, Cikgu Tamah Lek dan banyak lagik terlibat... Masa ya rindok juak hati....

Mun ada cerita baru main di panggong, adalah si Kajoo negmbak program poster , di arei depan rumah urang kampong...Ya cuma kenangan masa dolok marek, kinek tuk Panggong Rex udah jadi Supermarket 20sen, panggong Cathay udah jadi apa..aku pun sik tauk!

Wednesday, December 10, 2008

Dulu dan sekarang - mandi sungei

Masa-masa dolok, sik ada swiming pool. Ari ya jak ada ku nengar miak melayu cuba-cuba mandi di swiming pool Sarikei.
Ku nengar Eroi ada juak terjun kat platform di swiming pool sarikei..kinek tuk sik ada ku nengar lagik! Mungkin sidak ya malu nak makei seloar katak ajak... kerana mun mandi swiming pool tepaksa makei seloar katak...mun ada badas, kurap susahlah sikit..!
Cerita tentang mandi..Dolok marek Sungei jak tempat mandi. Mun air pasang, asaklah ati nembiak.. sampei begegar jaguk baru pulang...mun air pasang mandik, pulang air surut...
Dolok marek, sik ada apa...buka selowar terjun, telanjang bulat.. Sik pandei malu.. Miak ompuan telanjang juak! heheheh
Port -tempat mandi dolok-dolok..
Dolok marek setahu aku..tempat mandi sungei ialah di depan rumah sidak Minan (Jln Abd Rahman - kinek tuk udah jadi pasar kedai Everwin), depan rumah Marekan ujung kampong, Kat pangkalan tambang Kpg Baji, dekat depan rumah sidak Molok (kinek tuk udah jadi simpang 4), Sungei sebelah rumah pak Tuah (Ninek Mahdi Ain, guru besar Sekolah Agama kinek tuk), kat Muara Sarikei, kat pangkalan rumah salei Awat, Kat Rumah sidak Marekan di Nyelong dan sebelah rumah Awg Saifuddin (pronounced Sapi Udin) Lorong 1... ya ajak seingat aku.
Mun ada sidak adventure sikit mandi kat muara sungei, ada nya terjun dari pucuk kayu piapi. Makin Daud, terjun paling atas pucuk..macam tarjan... pulang kerumah lalu kenak paluk mak nya...
Mun mandi dalam sungei dolok-dolok memang kotor. (patutlah urang tua kiak kaong melarang) Mun nemu taik anyut, disimbor ngan tangan cam ya ajak..kadang-kadang dipupus ngan air dari mulut...ergggggg!! Kadang-kadang nemu bangkei manok anyut... sik pandei gelik!
Ada kawan nama Bital, bersomet jak muka (somet tanah) lamak gilak berendam dalam aik masin...Beperang main tikam tanah...mirah jak mata!
Dalam nya macamya, imune kuat sikit..sik mudah demam!
Ekpress datang Kol 12.30 pm... Mun nak mandi gelombang, banyaklah miak nunggu ekpress dari kuching datang masa ya.. Sri Chin San, Ekpress Bahagia, Ekpress Concord.. gelombang besar...nerap jak rah pantai... Sapa-sapa nya ada terlibat ya, tauklah keseronokan mandi sungei dolok-dolok marek...heheheh!
Mun ada kes urang mati lemas, off sekejap! sik berani mandi dolok. Takut Mambang tek kenok!..kata Nek Chak, ada urang kenak jang boyak... semua takut mandi.. Pas ya start lagik!
Tapi kinek tuk, sik ada lagik life macam ya.. Dah modern! Udah makan KFC, udah mandi Swiming Pool. Miak dah sik minat agik...!
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!