Thursday, January 12, 2012

Penyanyi Rock Jenai (Nai Dinamik)

Tuk Kumpulan Dinamik dolok marek... ROCK! Rock lentok!!!! "Semua kamek dulu rambut panjang-panjang ler, yang nyandar tengah-tengah tu ya lah aku (penyanyi) .. Nai Dinamik! , masa tu kita urang konset kat KL, punyalah mayuh peminat..susah nak madah huh!!" Pialah bunyi dialog nya.. ada slang Sarawak sikit hehehe!. Terpaksa nyimbak rambut dolok mun nak kelakar.. (rambut ya nebat muka.. panjang gilak)
Dolok marek, Jenai tuk kerja JKR Sarikei sama ngan sidak Dilah (Awg Delah), pas ya masuk betanding Bintang RTM, sik ada lomor ketika ya..
Lalulah tedah ya ngembak diri ke Melaya nun. Sik lamak kak ya tekejut ku nengar berita si Jenai tuk udah jadi penyanyi Rock sama ngan sidak Kumpulan Dinamik.. pama juak femos kumpulan tuk marek.. lagu dayak ciptaan nya nempun katanya LELENGAU....
Kumpulan dinamik... chap kulit kaset sidak ya marek... cap tangan antu hehehehe (antu engkalan kali)... Kinek tuk nya molah kaset di Sibo ya..makei chap muka nya empun....

James Jenai Juki (nama benar nya), kinek tuk Nai Dinamik.. ku nengar nya udah masok selam! Sik ku tauk namanya tapi ku nunggah Jenai ajak. Kinek tuk nya udah molah albom dayak udik di sibo nun.. molah rekod ngan balo sidak Achin..(Tokey kaset sibo ya.. hehehehe)
KInek tuk udah begiat nyipta lagu, molah karoke... nama nya kinek tuk Nai Dinamik!!! (Masih mentain katanya...) Mun kitak nak nanggar... pegi jak ke Karokei Asai sia... tanyak ko 'ala itu lagu lai lilamik punya ka?.. itu lolok salikei punya lock lehh.. itu lagu Lelegau ala kah.." memang nyelar bigik mata Asai... lalu diberinya sekotak VCD lagu Nai ajak.. Polpular nya kinek tuk!

Dalam nya popular camya, masa nya meli manok tuai ngan Hj Alit marek.. sik ngelala juak Hj Alit.. lalu katanya.. "eh eh ko tak kenal aku ker? Dulu penyanyi Kumpulan Rock Dinamik?" Lalu lekak-lekek Hj Alit tetak..!! Pia lah ceritanya!

Dolok marek tedah tuk selalu 'kerang kerong' jak main gitar kat area belakang umah kamek .. area garden belakang kilang salei Awat..tepi sungei! (Kinek tuk udah jadi ke Wharf express Kuching) Sapa-sapa nya minat boleh mintak sain Nai tuk.. urang lamak yaa... hehehehe zaman sidak hock marek (hock = Rock)!!
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!