BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Thursday, April 30, 2009

Babi 'Halal' !!!?

Mun dolok marek, depan Jalan Abd Rahman Sarikei ya ada market babi.. Menyimbor jak tulang babi depan kampong Melayu.. Masa ya sidak Awang Manis , Lan, Udin John, Lai Awang Besar, Daud, Hasyim Kadi kerja kontrek dengan tokei Ameng.. Puas sidak nemu tulang babi depan market.. Kinek tuk udah jadi kedai Kain, kedai jual songkok.. Mun Kitak nanggar makanan di bah tuk.. Nya babi tapi ada chap Halal..mauk pandei-pandei mileh..kenak akal kelak. Daging Babi Australia... ada Chap Halal. Tuk mauk di padah ngan Hj ediee...hehehehe
Jangan sik tentu makan mee segera...nampak macam Halal jak..tapi mun dibaca menar-menar ada babi pakei puannya..
Mun kitak shopping, jangan sik tentu beli daging dalam tin..ada chap Halal juak.. Daging tin tuk selalu dimakan oleh sidak Enteba waktu sidak jaga jamban dekat bas stesen lamak marek... tanyak kitak ngan Peri.
Kepada warga Melayu Sarikei, tanggar-tanggar juak sebelum meli dagin ...maklumlah kita tuk nak posa gik.. kelak kenak sungkei babi hahahahahah
Kebanyakan barang dari Thailand banyak becampor ngan babi... maok hati-hati juak..baca dolok ramuannya..

Wednesday, April 29, 2009

Semegit lamak sarikei -- Masjid Sarikei

Musim dakwah..zaman Minggu dakwah kamek selalu semeyang di masjid tuk. Masa ya, Pak Bell (Bapak Peri, bapak Murad) selalu parking Kereta Logoi JKR depan ya... Malam malam selalu lah nekik sia. Mun malam jemat, mbiak banyak semeyang..nak makan kueh ajak. Masa ya selalu ceramah agama plus politik nganok parti Pajar. Ada ku nanggar poster Ali Kawi ngembak Kasam.. Masjid lamak tuk juak asan kamek ngaji ngan al ustaz Al Abuni... (Pak Abon) lekak ya lalu belajar silat. Atas kubor belakang masjid ya ada jalan pakei urang melubak (short cut). Ada pasang Api , terus telus depan rumah sidak Jul Rosli. Mun sidak pulang naggar tokis malam-malam selalu makei jeraya ya.. sik pandei takut! Mbak kata sidak..ada ular Nek anun kawasan ya. Rah buloh ya ada telaga, ada boyak puteh! Tanyak ngan sidak Jul yang diam dekat ya... Gambar atas ya..masa urang merasmi mesjid ..Klik lok sapa dapat ngelala urang sia... Bapak Aji Kader (Hj Jai) kompom ada sia..hehehehe. Dolok marek, mbiak suka main rah semegid ya...mun udah sik ada polah..lalu main bedok.. Mun kat nak Raya, Puasa... adalah mbiak 'neter' bedok ya..

Kisah-kisah sarikei masa dulu-dulu...

...GERBANG SELAMAT DATANG KE SARIKEI...
Bank Road ...kira sepanjang wharf kat sarikeilah..... masa ya. Bermula dari post Ikan Salei Awat (seorang pengusaha Ikan salai Iban-China) sampai ke Jeti Sibu ..ada banyak cerita nak dikongsi.... Kat leret ya marek, kinek tuk udah jadi Waterfront, Ada kedai mak Akong, Kedai Ahkau, Kedai Dayang itin, Kedai Anjang Abei... tidak lupak juak kedai Lai hujung sekali (jual cucur pisang) .. Pas ya kedai Manok dan itit Mak Amoi , Hj Alit terus ke Jamban depan Bas stand..
imbas-ibas macam tuk lah rupa tedah mak akong ya.... Nya jual limo Menatang.. (Limau Bintangor)
Macam tuklah rupa Anong, cucu mak Akong ya...heheheheh
Manok tuai Aji Alit.... opssss
Inilah rupa bas stand sarikei sekarang ini, jauh berbeza....
Mun ari minggu banyak sidak dari Selalang datang, kak terima gaji. Penoh jak stesen bas. belum kira sidak Van dari Seratok, Pusak, Kabong, ...semua ada. Geng sidak iban dari Pakan, Julau, Sg Ruask, Bayong penuh jak...tapi rami pagi ajak... sampei kol 11.00 dah sunyi... Tinggal sidak Daud jak minum apek di kedai kopi kat sia... mirah jak muka..heheheheh Pas ya, start dari kol 5:00pm, sidak Merdeka, sidak Saudi udah berjual manok tunok .. mungkin kinek tuk sik ada lagik, udah diburu sidak council!

Berita dari Sarikei 2009

Hari ya .. akau ada datang Sarikei, singgah di Kedai Cg Det, betemu dengan Mr Aji kenit... lalu introduce Manggis.. Nya madah Hj ed udah ok makan manggis.. sik ku tauk ok apa?.. Pas ya ku ke market betemu ngan ahli kumpulan Deep piple.. Mun sapa-sapa nak ngodar manggis, datang jak kedai cg Det atau juak ke Kedai Hj Amir Mel...kat Kubor sia! Eng-eng eng.. tuk lah namanya Mr Faith ahli kumpulan musik, ahlil musik kumpulan sidak deep Piple marek.. Namanya Mr Fatah. Lamk juak ku bekelaka ngannya ari ya..

Siaran TV dolok marek!

Macam tulah TV dolok marek, barangkali,kinek tuk udah jadi akuarium.. Sapa gik ada nyimpan TV cam tuk kira dah antik.. Siaran HITAM PUTIH ajak. Mun mauk kaler, enggah screen warna biru, screen warna rainbow...pelik juak, Aerial mesti tinggi, palig besar aerial kpg kamek masa ya kat rumah Awg Pozi, katanya nak ngambik siaran brunei..hehehehehe .....
Set TV dulu-dulu...... COBA KITAK NANGGAR, CERITA APA YANG PALING DISUKA KITAK MASA YA..?
LOST IN SPACE tuk lah famous dolok marek ,,paling ditunggu-tunggu Ada Dr SMITH rah ya...coba ko perati menar-menar....
Siri cerita koboi....

Tuk lah cerita yang diminat masa ya, cerita orang kuat, mata nya awas! Mun lekak nanggar cerita tuk, mauk-mauk nak berekot laju juak! Mun nanggar urang maok bebunyi juak mulut..tit tit tit tit ... STEVE tek!

Haaaa..... tuk keluar semasa "SIARAN TERGENDALA SEBENTAR"...mun kitak tengah layap nanggar TV, tetiba jak siaran tergendala....

Masa tuk susah nak nanggar siaran tergendala...sistem dah bagus! Clear, digital!

Hiburan dulu-dulu, musim ya micheal jakson lagik makei rambut lanyek (bak kata wa Tahir)
CHIP, Teringat aku ngan Traffic MONDAI, ADEN, JALI, MAN SEJINGKAT.....
Peyton Place, Drama yang paling boring...ketika ya.. tanggar ajaklah... sikda pilihan!
Cerita Khayalan fiksyen....

Tuesday, April 28, 2009

Buah Pedada

Mun part buah pedada @ Rogam , urang puan mungkin liur nanggar buah tuk. Masa jaman kamek gik kecik marek nang nganyang buah tuk atas pokok, bekal garam engkah alam kertas nius sambil makan duduk atas dahan. Rasa nya ada masam..ada bal..kelat mun gik mudak ...mun banyak kerengge rasa nya masam .Biasanya pokok tuk tumbuh kat jamban belakang rumah...sik tauk kenak. Cara makan nya macam-macam style, potong kecik makan ngan sambal belacan...mun gigi sik power tutok campor ngan sambal. Sendat rasa geruk mun makan buah tuk.
Ada juak urang madah mun makan buah tuk (banyak gilak )maok nak di agak appendix...tapi urang sakit appendik di sepeta masa tuk sik ada ku nengar sidak makan buah pedada...urang madah lah....
Urat pedada tuk pakei kamek main keris sebab kulitnya dapat dicabut macam sarung keris, chuit chuit ajak urat bah pokok...mun gugor kebah nasib sik bagus kenak sambut urat pedada .
Tuk cerita marek lah...pedada depan rumah lamak dak Pei Ek (JPJ) depan masjid nyaman masam sikit, belakang rumah lamak kamek pun ada...atas pokok ya lak manok banyak tidor.
( sori gambar buah pedad sik berapa kacak , ada nak kacak masa nyulok semepok gugor alam juruk...sik kempang aku nak ngambik )
- posted by manjapa (Gayu Guru Gerai Nyamai Lantang Senang)

Saturday, April 25, 2009

Seminar Projek Usahawan Manggis!

Satu Seminar keusahawanan akan di adakan di tempat anda pada bulan Mei ini. Seminar berkenaan adalah mengenai potensi dan peluang untuk meraih pendapatan tambahan dengan 'Projek Usahawan Manggis'. Akan di adakan (11 Mei) Miri - Park City Hotel 8.00pm/ (12 Mei) Bintulu - Plaza Hotel 8.00pm/ (13 - 14 Mei) Mukah - Kingwood Hotel 8.00pm/ (15 Mei) Sibu - Paramount Hotel 8.00pm/ (16 Mei) Sarikei - Dragon Inn 8:00pm/ (17 Mei) Saratok - Victoria Inn 8.00pm/ (18 Mei) Pusa - Gerai No.10 Pusat Peniaga 8:00pm/ (19 Mei) Sri Aman - Tiara Inn 8:00pm/ (20 Mei) Kuching - Hotel Telang Usan 8:00pm. Tempat adalah terhad dan eksluksif. Sila Isi borang dan tempah tempat anda sebagai terawal. Ini satu peluang.

Daftar adalah percuma dan pendapatan adalah terjamin. Sekali lagi, pendapatan adalah terjamin! SILA KHABARKAN KEPADA SAUDARA, KAWAN DAN TEMAN TERDEKAT ANDA!

Sunday, April 19, 2009

Ooo tedah...Enjen sigal (seagull)

Tuk lah namanya Enjen sigal atau nama sebenarnya SEAGULL, disebut urang sarikei dan ranto kita sia enjen sigal ajak, enjen sigai. Made in England.

Orang yang ada enjen tuk marek setauk aku ialah, bapak Daud (urang ninggal Mat) bapak sidak Potot, Sidak Pak Chai, sidak Pak Wiek. (bapak Fendi, bapak sidak Dey), Awg Selman (bapak Alem Ozone), sidak urang ninggal Usu Bocok dan banyak lagik tat kala..banyak usahawan tani dengan skim nanas dan skim buku hijau zaman 70an marek!

Mun disebelah Rajang , Belawai, Paloh dolok marek sidak makei layar ajak, sik ada enjen. Layar ya dipolah makei kain kambut tepong..

Enjen sigal tuk banyak nostalgia dan kisah lucu. Enjen yang paling banyak kerenah dalam dunia...Mun udah katanya rusak, memang kompom sik dapat di start lagik. Solutionnya....rendam lam air masin jak! Di selalang marek, aku ingat Nek Amin Sampei nye'ngeh, lalu kenak sakit lelah tegal nyetat (start) enjen sigal tuk..

Dolok marek, enjen sigal tuklah satu-satunya enjen sangkut yang ada sebelum kedatangan enjin Jepon yang baru...

Masa tuk enjen tuk ...sik ada nampak layak lagik. Mun ada pun udah dijual jadi besi burok. Mun di engkah dalam muzium, padan menar!

Dolok marek enjen sigal tuk jak pakei bot ngankat nanas dari seberang, dari Tanjung Mani (now Tanjung Manis). Landing kat wharf nak distribute ke Sibo dan Kuching...
Mun ditanggar benar-benar, nang simple jak rupa... pelik ada juak rupanya..Belukuk besi..belakangnya ada serombong asap., kaburatornya kat tepi jak...
belakangnya ada tangki minyak macam tabong bom askar Jerman..heheheh
Tanyak ngan urang tua-tua mesti tauk apa dia Enjen Sigal!
Sapa-sapa nya ada enjen sigal masa tuk..bolehlah trade RM.040 sekilo, besi burok

Friday, April 17, 2009

Zaman Kemeinis di Sarikei

Masa zaman kemeinis di Sarikei dolok kamek urg masih kecik agi tapi dapat juak ngingat peristiwa yang pernah dilalui, didengar dan di tangga. Sempat nanggar askar melaya nangkap kemeinis di Sg. Baji..lepap lepup kemenis di sepak sidak ya (mun aku jadi askar flying kick ku),sempat juak nanggar/nangga dari jauh askar betembak dengan kemeinis di kawasan hospital lamak..kemeinis di seberang -malam hari...bunyi meriam katak nang dah biasa nengar masa ya (mortar)(view dari rumah lamak kamek).

Part paling azab sekali apabila ada belon engkabang terbang lalu announce" Perintah Berkurung dari pukul 4.00ptg hingga pukul 6.00 pagi..Anang pansut ari rumah" Part yang paling rinduk masa zama "CURFEW"- Darurat masa sidak ngambor kertas propaganda dari belon...kertas bercetak lah ...rindok lah ngepong mutit nak ya. Masa ya gago juak lah sidak Pasukan Pengawak Kampung(PPK kinek tuk RELA) bekerjasama dengan askar melaya...sidak jaga kampung ajak lah...ada juak sidak nya betembak ngan kemeinis..makei senapang patah. Marek sidak sik makei unifom dolok..Kain tulis PPK ikat kat lengan sebab lom ada Tshirt becop macam kinek tuk...sik ada urg sponsor kali. Gambar sidak PPK masa gotong royong nebas utan di tapak Masjid Besar Sarikei Jalan Masjid Baru yang di ketuai oleh Urg ninggal Pak Ki ( Bapak Che' Mat) . Mun utan tuk sik di clear takut kei kominis molah rumah teres , mukak kedai/pub macam macam lah..
Mun muka macam tuk hidup masa ya memang urang cop muka kemeinis terus ,bak ya mun ada somet inang terus sebab kemeinis sik boleh besomet.
Mun nak tauk cerita banyak tentang kemeinis tanyak kitak ngan bujang chet ataupun Inspector Dii Bocok ..mungkin nya banyak cerita lah : - posted by Manjapa
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!