BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Monday, August 24, 2009

Selamat Rayo... Kawan lamak!

Tuk lah sahabat lamak... Mr Bujang @ Bujang Chet. Nya madah sakit Gout, aku nyurohnya makan air manggis.. Si Bujang tuk udah sik berapa sehat agik. Berjumapa masa hari Raya. Jangan kitak urang nyebut ajak Bujang Chet, tuklah urang nya. Popular nama tuk di Sarikei.. Bujang Chet!

Friday, August 14, 2009

Ermmm nyamannya! Ayam Penyet?

Uh uh...kalah manok salei sidak Saudi...!
Nyaman agik daripada Manok ditunok oleh sidak Saudi di nyelong nun... ayam sidak merdeka.. Molah pun sik susah gilak...

Ayam penyet berempah?!!! Bulan posa tuk bestttt!!

Makanan tuk nun di Jakarata nun. Sedap rupanya. diproses dengan teliti.. Tuk namanya Ayam TS. Mula-mula diperap semalaman dengan rempah-rempah supaya rasa rempah wangi. Rasa nya pun sedap dimakan..
Dicampor cabik , daun sop, daun apa-apa jaklah...digeramek benar-benar.. semasa menggeramek ya.. tangan mesti bersi. Diengkah dalam besen, atau diengkah dalam leci. Ditudong menar-menar.
Mun nak nanggar resepi, tanyak ngan sidak nok pandey masak ya..sidak Saudi, sidak Man Kon tauk macam ni nak molah nya...
Mun masa menggorengnya... mauk minyak penuh. Deep Fry.. setail sidak KFC. Dipotong kecik-kecik supaya senang dihidang.. Mun rah kedai makan kat seberang sarikei ya kalah gilak!
Setail sidak Indon nun nang hebat. Mun datang ke Indon ingat jak Ayam TS. Tapi mun mauk encoba ..boleh juak Kata sidak Nyaman agik dari ayam. Nyaman agik ari ayam penyet.
Tuk masa memprosesnya.. dikerat ketul-ketul. Supaya sik nampak gilak. Mun part Paha nya, sik boh di modified agik.. tandah ajak. MAcam peha ayam juak...
Sebelum ya...bulunya mauk ditunoh dolok... Supaya kulitnya masih namapak menyelerakan. Tuk lah namanya tikus Sawah di Indonesia... Diproses menar-menar supaya nampak selera. Rempah mauk banyak kata kawan ku... Hati-hati kitak makan makanan di indon nun... Tikus tuk juak dipolah satay, ayam goreng, macam-macam lagik. Di gerai-gerai tepi jalan dan juak di hotel-hotel..hati-hati.. Mun nak merasa boleh juak heheheheh... timpak ngan apek sik da rasa agik.. mbak kata John! Yaaaaahhhhhhhhh!
Kacak jak rupanya diengkah dalam 'lekar', sama cuit jak ikornya... Mun salah-salah nok tuk lah dimakan kita.. kenak hati-hati.. mun sik kenak satay koyong jepon hahahahaha!

Monday, August 10, 2009

SMK BANDAR SARIKEI.....

Tuk lah logo SMK Bandar Sarikei. Masih dipakei sampei kinek tuk..
Klik dolok gambar atas tuk...kak ya baru kitak ngelala sorang-sorang...
Sapa sapa kitak kenal dalam gambar ya..? padah jak! Gambar tuk lah studen Melayu batch yang pertama makei kompleks Sekolah Bandar ya marek. Ada 2 ajak Kelas miak Melayu. Nok lain semua sidak Cina.

Cikgu Det (tengah), Wong Chung Kang (sebelah kiri), Cikgu Aini sebelah Maria Chai... Julrosli ujung ya.. Piee Sahari ujung kerek.. Hj Din ngan Aden Adai, sama kecik sebelah menyembelah.. Semua mbiak studen masa ya kecik-kecik jak tuboh... sidak ompuan banyak dah angkat dara masa ya...

Sebelum komplek sekolah tuk, kamek form 1 di Sekolah dekat Kubor Pulo Kijang, atas bukit. Bekas sekolah cina dalam kebun Lada.. Sapa-sapa member kamek atas ya memang ingat.

Masa ya Cikgu Det jadi guru kelas...eh eh gaok juak nya tuk! Cikgu Aini lagik ganas..masa nya buntin.. nang nak begeramus ngan studen ajak. Wong Chung Kang guru besar, urang tua tuk cool ajak..selalu komplen mbiak kemeh dipancar rah dindin... Maria Chai masa ya nang kacak..

Tuesday, August 4, 2009

WAK APEY

Tuk namanya 'wak apei' bak kata urang sarikei. Wak apei tuk pakei urang berayun sambil bersantai. Mun masa dolok, depan Balai Bomba kat opis SDC adalah dua tiga wak apei kat sia. Mun mbiak marek main wak apei ya...lebih agik dari kerak rupanya.. mun dapat sampei putu srantei nya..
Perempuan ini sedang bemain wak apei..... hehehehehe
Barangkali tuk asal wak apei ya.. WAk WAK berayun-ayun.. Lepas mabok tapei.. hahahaha.
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!