BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Friday, May 7, 2010

anak mbiak mesti di ambik perhatian!

Macam-macam cerita di polah mbiak kecik...dengan khayalannya. dengan imaginasi nya.Lebih lebih lagik zaman modern tuk, banyak nok ditanggar, banyak nok di ikut!!
Urang tua kenak ambik perhatian..ehhhh kadang-kadang urang tua lebih agik dari nembiak hahahahah!!!!
Jangan sekali kitak nak meli baju speder man cam tuk
Mun kita marek... tuk namanya tulah..molah urang tua camya!
Abis lah modess sidak kakak nya di tempeknya sebilang dasan... Skoti mancar jak sidak bomba tuk!!! Tuk cerita berkenaan olah mbiak kecik.. mun dah tua ndak ku pandei nak madah agik! Sebab ya urang tua sik boleh melepas anak-anak bebas gilak..kelak macam -macam dipolahnya ...

Mun diberi pen, marker... di drow nya macam-macam Diconteng ngan marker tuboh asuk ya....

Aik ahhh nak pa namo nok dipolah nya ya... opocottt! ndak ku berani!!!

Adalah nok di tanggar nya io tadik koh...

Kau di telan boyak yo kelak jang!!!!

Adalah nok di kerugak mbiak dalam peti ais ya..

Tuesday, May 4, 2010

samah telau bei!!!

Matah tau lak.. mata antu retinya. Banyak juak perkataan melanao yang aku tauk. Ninek ku marek urang rajang. Dari kecik dah macam-macam vocabulary didengar aku...
Samah kelip mak matah tau lak idunnn...
Plik bol... Main bol berasal dari perkataan 'Play ball' barangkali... Banyak lagi bahasa lain contohnya:
KOI SAP = gula batu
BEJIK = demam, BEJIK LALEK = gilo!!
BAJEK = dating
SALUI = perauk
macam -macam gik....
Macam sidak nok udah belaki bini ngan urang melano mesti pandei sikit-sikit kelakar melano ya!
Mula-mula dengar memang pelik... Inilah Buah 'Pisang' dalam bahasa melanau Rajang retinya buah nanas. Mun sapa-sapa pandei bahasa melano tauklah nya. Idunlah ubak kau.. macam-macam gaya bahasa! Kah ubak keling keik se'an dun...

Monday, May 3, 2010

Artikel tentang MAQUI Berry

Maqui Berry merupakan buah jenis berry, iaitu buah liar yang ditemui di daerah Patagonia, perkarangan hutan Amazon. Maqui Berry telah dikenalpasti mempunyai nilai ORAC yang tertinggi di dunia. Daya antioksidan dalam Maqui Berry telah dibuat ujian, kajian dan dirumuskan sebagai makanan kesihatan yang berguna kepada manusia. Maqui Berry telah digunakan oleh kaum Indian Mapuche di Amazon sebagai penahan sakit, penawar pelbagai masalah kesihatan, menambah dan memperkuatkan sistem imun badan. Ia juga dikenali sebagai Viagra Semula Jadi. Kini, buah Maqui Berry ini dirumuskan dan dihasilkan secara saintifik sesuai untuk kegunaan masyarakat modern. Mampu merencatkan pertumbuhan sel kanser, menangani masalah ulser, sebagai komponen anti radang, melawan penyakit, memperkuatkan imun badan dan secara keseluruhannya berguna untuk kesihatan yang optima.
Maqui Berry campuran Acai ini didatangkan dalam bentuk Jus (473ml). Digunakan tanpa doses tertentu kerana ianya dikategorikan sebagai makanan tambahan. Satu kejutan dunia, Maqui berry mampu mengatasi beberapa 'superfruit' yang lain seperti Goji, Acai, Delima, Blue Berry, Manggis dan Noni Mengkudu.
Antara lain, Maqui Acai pernah diutarakan oleh TV3 tempatan dan disarankan penggunaannya sebagai makanan tambahan pada zaman ini.

Pesta Benak Sri Aman

Mun di Sarikei..benak bot Express jak ada... Masa dolok mun jam 12.30 dah ready kat sungei bah nun.. nunggu benak ya... tapi di semanggang, benak nya lain sikit.. besar 4-5 kaki tinggi.. Sidak semanggang molah pesta.. malam ada konsert, siang ada main putsal, petang-petang ada nemu sidak palau apek hahahahaha...
Yah.... ado tak nanggar mbiak ngembak pengayoh ya... bebigik sekali jak lugei nyo!!! bebenar jak upo nya..
Masa ya aku ada diSemangang nanggar pesta Benak... Semua barang naik masa pesta ya.. Otel apek rah Kubor Cina dah naik rega RM168.00 semalam... semua full 'jam ya'. kata Japar Sidi.
Datuk taib merasmi.. urang bedagang macam-macam ada.. lebih banyak urang bedagang daripada pelanggan.
Aku ada nemu Ijot berjual ikan masin kat Semanggang tapi sik sempat negor..bz!
Sidak Jai Jenun ada juak ku nanggar..lain miak ck banyak juak sik sempat juak ku negor..
Rami Semanggang ...

Sunday, May 2, 2010

Selamat Pagi, Siang, Malam dan dini hari SARIKEI

Lamak juak dah sik di updet blog tuk. Gago juak aku di Kuching, macam-macam nok dipolah..bejajak manggis, sekejap, bejajak saham sekejap..macam-macam. Kawan-kawan, pengunjung blog mysarikei.. selamat berblog AGIK! Selamat Pagi Sarikei, teringat aku tentang kopi O kong di kedai Tangki, kedai Cekgu Robert Tan, teringat juak ngan 'mee perut sapi' urang ninggal Enggei, semua jadi kenangan. Masa balit ke Sarikei hari ya..ada juak nemu sidak otai-otai lepak didepan Bas Stand tepi market.. Stesen sidak Minggu, Tumas John dan lain-lain.
Selamat Siang, betemu dengan sidak member lamak di Sarikei. Ada yang udah memper tuakan dirik empun, ada yang masih 'bergiat', ada yang udah alem, ada yang udah jadi family man dan sik kurang ada juak yang masih melepak kat wharf sarikei....
Selamat Malam, ada juak raun-raun (ROUND) di pasar sarikei.. masih ada juak sidak mukak meja, mun kol 10.00 malam dah sunyi.. Tinggal sidak kaki-kaki apek kiak kaong.. Malam juak di Kampung seberang lepak-lepak kat kedai John, Kedai sidak Dayang Ros, Kedai Awang Borhan, Taman selera
Selamat dini hari.. lepak kat wharf nunggu sidak munggah sayor, sidak datang dari laut nun, bot-bot dari Semop, Bruit, Rajang, Belawei.. Kat Terminal, ada sidak masih lepak nunggu bas datang (transit)... Camyalah lenih kurang
Sarikei masa tok, lebih kurang camya lah rupanya...
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!