BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Friday, July 30, 2010

Polis! Opss polis buduk (ikan masin)....

Mun kita di area sarikei nun, tuk namanya POLIS BUDUK. Masa dolok, inspektor Amit jadi kepalak..embak tungkat dikepit bah ketiak... pas ya ganti inspektor Dee bocok... Best juak kereja tuk... rilek jak.. Mun nasib bagus kereja dalam aircond.. Sik ada urang nyaga...best mimpi... mimpi Up besikal hehehehehe...

Tapi mun kenak jaga buduk di market susah nak tidor juak... takut ada urang ngaco ikan masin (buduk)..encuri sesar, encuri rusip hehehehehe

Thursday, July 29, 2010

Istilah sidak sarikei....

"Monyeng", mun kata urang Melaya comot.. monyeng ya perkataan klasik. Mun hasil kerja kita kelam kabut , monyeng juak kata urang... Mun solo gitar bejarut bunyi, monyeng juak istilah nya tek.. hehehehehe

Wednesday, July 21, 2010

Panah......

Sapa-sapa kitak mbiak kenal ngan benda tuk..? Tuk namanya panah kata urang atau lastik kata urang Melaya.. Pangaknya di polah pakei kayu.. Sidak dolok marek makei kayu pokok manggis.. ambik atas kubor di bukit embang sia.. Getahnya makei getah beloda.. makei getah belacan boleh juak..

Dalam bahasa urang putih tuk namanya 'catapult' mauk pandei-pandei kitak nyebut nye..kelak salah sebut lain bunyi nya!

Monday, July 19, 2010

Beca...

Tuk namanya 'Beca' atau 'beco' atau juak 'Bica'..... Basikal disambong dengan sarah + kusyen + shed jadi beca. Kelajuan = laju sikit dari jalan kaki, speed begantung dengan drebar nya... mun betis besar.. laju sikit Tambang= RM4 untuk 1 km. Mun di Sarikei sik berpa tauk aku. Mak aku selalu nyuroh minggu ngembak ikan masin makei beca.. Lesen beca = sama ngan basikal ( lesen aluminium - plet) Mun nak nanggar beca agak susah juak di Sarikei. ada 2-3 gik tinggal, ya pun sik aktif gilak. Dolok marek banyak usahawan beca tuk, kerana kinek tuk udah modern, nok nama beca tuk kian pupus dah....

Sapa udah nait beca angkat tangan........

Saturday, July 17, 2010

Sekolah abg hj matahir.... dolok marek!

Gambar tuk ialah masa sidak Alem Meraf darjah ,,, sekolah rendah marek di SRK Abg Hj Matahir.. Begambar sebelah kelas darjah 1... kiut-kiut jak muko..semua kejawak jak... Dalam gambar tuk..sik banyak aku ngelala... Jai Nabong, Zai Jenun (tengah-tengah dudok), sidak lain Monggos, Ju, Kok Bagong, Timah, Abang, Osen Pari... nok lain sik ngelala gilak... kinek tuk sidak tuk udah beranak pinak... mungkin udah bercucuk juak... Koleksi photo oleh ku nemu.... Aden Adai, Man Japar, Alem Meraf, Osen, Awg Zaini, Umar Zamrud, Ozen Ghani.... tahun bila ku sik ingat..

Lokasi - depan Kedai sidak Budai, depan bas station Sarikei... background Payang Puri Otel (Otel iley) Rah korner kiri belakang nun..tempat sidak veteran lepak.. tempat geng sidak Minggu, Kut, Thomas dan sidak sama waktu dengannya.. hahahaha

Thursday, July 15, 2010

Pakei cerita kita ajak..... masa kamek gik kecik marek selalu urang tua mesan jangan mandik sungei.. masa sekolah Abg Hj Matahir.. mun Cekgu Ghani ada nengar mbiak mandi sungei (mandik air masin) lalu kenak hukum...suroh mutit uras.. Kata sidak di sungei Sarikei ada mambang...mun ada urang mati lemas mesti hilang bigik mata... mesti timbol kat Mora Payang... opsss bukan Payang Puri Hotel hahahaha..
Mun salah dengar bukan sungei Sarikei ada 'mambang' tapi bot 'tambang' pakei sidak Mat lodak pulang ke Kpg Parit tengah... seberang ya...
Masa tuk di Sarikei... sapa-sapa ada datang ..susah nak carik bot tuk agik... udah pupus dah..
Kinek tuk urang dah makei spitbot, makei ekpress. Bot tambang cam tuk pakei sidak nunda kayu balak di Tg Manis jak..

Sunday, July 4, 2010

Istilah....

Mun di Sarikei.. ada macam-macam istilah dipakei dan macam-macam gelaran untuk sesuatu benda atau perkara. OTEL BOCEK - Hotel Wawasan Inn..kerana tokeinya ialah Bocek, seorang usahawan Cina yang dolok marek jual TV, Radio dan alat elektronik.. Kedainya leret panggong rex. Anak Bocek ya dolok marek jadi Goalie (penjaga goal) team Rainbow Led, team main bol sidak cina ruti paun belakang Rex dolok.... Sapa-sapa yang otai-otai di Sarikei tauk semua tuk hahahahaha. SUNGEI PAK TUAH - Sungei kecik di Kpg Baji belakang rumah ninek Mahdi, Pak Tuah marek..(kinek tuk sik ada lagik, i think) Sungei ya tempat miak belabong mandi air pasang. Sungei ya sempena nama pak tuah kerena sungei ya dekat rumah sia..hehehehe Banyak lagik istlah.... TELAGA NEK ANUN... tuk kenak tanyak ngan sidak Zul Rosli ..sidak ya dia kawasan ya hahahaha KUBOR PULO KIJANG - Kubor campuran di Bt 4 sia, kubor mangsa trajedi pulo kijang dolok marek.. 1973 KILANG ANGEK - Kilang payak tempat warga sarikei dolok kerja ngupak payak... Tokei nya nama Angek hehehehehe Nya mesti nyebut nama tokei kat sia.. Kedai Tangki - tokei nya cina nama Tangki Kedai Ijot - tokei nya Ijot Kedai Anggong
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!