BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Friday, February 22, 2013

Menjelang piliharaya, Media,Kadang-kadang menyakitkan hati....

Menjelang pilihanraya 


Click 'on' rancangan TV arus perdana.." Cerita keburukan negeri Selangor, kelemahan negeri Kelantan, semua cerita kepincangan negeri P. Pinang, cerita-cerita tidak bagus mengenai negeri Kedah.." semua keluar. 60-70% cerita, berita mirip politik memburukkan segala usaha negeri-negeri yang dipimpin parti yang berlawanan dengan parti pemerintah..PR (Pakatan Rakyat) 
Ini kadang-kadang menyakitkan hati kerana umum rakyat mengetahui perkara yang sebenar.

Ahkbar-ahkbar arus perdana... Muka depan , memang sah cerita mirip politik dan sesi angkat bakul sendiri.. Cerita negatif negeri-negeri Selangor, Negeri P Pinang, Kelantan dan Kedah, selebihnya cerita-cerita sensasi sebagai rencah-rencah peristiwa untuk pembaca.


Masjid-masjid juga tidak kurang memainkan peranan ketika kutbah Jumaat. Ceramah-ceramah agama diselit politik, ini lagi membosankan. Maka keluarlah nas-nas, ayat ayat, hadis yang boleh dikaitkan dengan sesuatu perkara..
'khutbah jumaat tadi, cerita berkenaan haram merokok, tup-tup keluar negeri Kelantan penanam tembakau.. bla-bla-bla..' Para jemaah sorang tengok muka sorang.

Ini dikuatiri memberi kesan 'retro effect', keadaan ini boleh membuakkan, menimbul rasa bosan dan seterusnya rakyat kebanyakan menoleh kepada media alternatif seperti blog-blog, ceramah-ceramah politik dan sebagainya. Keadaan ini juga menjurus kepada keputusan untuk mengundi siapa, untuk memangkah siapa.. 


Tapi.. kalau difikir-fikirkan di mana lagi nak menyebarkan maklumat melainkan one way communication media arus perdana..tapi biarlah maklumat betul dan tepat..supaya KESANnya dapat diramalkan.... Negatif atau Positif..?






Tuesday, February 5, 2013

Polis buduk!

Tuklah namanya polis buduk ataupun 'security guard'. Best juak kerja tuk, ada senapang, ada uniform, ada hostel, ada kerusi pakei dudok.. ada epf (kwsp) juak... Bak kata Lan, kerja yang paling safe mun di KL ialah kerja polis buduk.. kerana ada tempat diam sekali.. ada beri makan juak! Sik lelah interview gilak... sik boh bersijil!... Mun di sarikei marek, urang gelar polis.. Mun kerja di Shell, jadi polis shell, mun kerja di bank, jadi polis bank.... Mula-mula asal nama perkataan 'Polis Buduk' ialah kerana ada polis jaga market Ijot...nyaga buduk.. Lalu digelar urang Sarikei polis buduk. Urang Sarikei nang pandei dalam hal-hal memberi gelaran! Selalunya sidak polis buduk tuk besar-besar pangkat... duak tiga jak paku di baju.. Ada tungkat juak macam inspektor polis.. Nakpa dalam tungkat ya...? Ada koci labuk ,..... pakei anyang masa boring...Hahahahaha. Mun banyak gilak 'over time' ..camtuklah jadinya sik cukup tidorr..terpaksalah tidor sebilang dasan. Kat tempat kerja... Nyamannya upa nya tidor sia..

Tuk polis buduk yang jaga bank...jenaknya tidor ya... shhshhhhhhh! Jangan bisin gilak.. Bangun nya kelak. Kitak di tembaknya!

Monday, February 4, 2013

Deep purple

Tuklah kumpulan deep purple. Masa dolok zaman 70an sempat juak aku dengar lagu Smoke on the water, Highway starr dalam rekod. Masa ya sidak urang ninggal Ucai selalu main rekod lagu sidak tuk.. Zaman ya juak sidak Naser Dan nginang rambut panjang. makei Jean bisak.. nang ngekot setail sidak Deep purple.. SHHHHHHH masa ya ganja lom madak haram gik.. seingat aku.. Masa tuk pun ada lagik... deep purple tuk masih hit lagi... Perfect Starngers! Di Sarikei pun ada juak pengaruh sidak Deep Purple tuk.. Masa aku ke Sarikei marek ada ku nanggar mirip-mirip Ia Gillan.. Mr Fatah dari Rajang padu hal.. Nya sorang ya dari kumpulan May mun sik salah aku.. hahaha


Setail masih juak macam Deep Purple....(Bahasa Melano) Mai ko teau bak pubak... nang Rock lah!! Sekali kau pesau..tiak ko yai dun 'in..geng lau Patah tan.. 'An gik lungan lau kik tah? Lau Lai.. agik tutang apek kah lau ih..? hehehehehe igam dun!

Saki baki kumpulan Deep Peeple yang tertinggal di Sarikei, masa ya sidak konsert di Kinyau, Tanjung Manis.. kenak tinggal belon, nya sorang ya passpot ilang. Lalu tinggal di Sarikei hahahaha
Sah mak gaya lau ih plik jess amuh stage kah? Nang stail to lakei danah sabei lah..Deep purple tah.. "Nang mei kenah ibatlah plik gita ih..tgian bah.." ubak Fatah.. ROCK FOREVER!
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!