BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Saturday, January 24, 2009

Bahasa-bahasa tuk mungkin juak bahasa klasik Sarikei yang pernah aku dengar dolok marek. Mungkin kita pernah dengan juak tang pelik jak bunyi tapi kadang-kadang lucu juak bunyi nya...
MUKONG - retinya tembam, berisik.. selalunya urang tua marek kelaka "..urang gik dara P***K mukong.." atau dicantumnya sekali MUKONG-JEBONG..hehehehe.
LEMAH NDOI retinya tek sik ada mood lah,...'lemah ndoi' ku nengar!' '...lemah ndoi asa nyawa ku nanggar..
'NYENGOI maksudnya menjengok atau juak ngeshow muka.."baru nyengoi muka nya tuk, lama ada urang nunggu.." dolok-dolok mun selowar bisak, nyengoi palak ndoi, sik makei underwear.. heheheheh
LOSOI habis duit, sik ada duit... " dah losoi dah tuk, sik dapat nak shopping agik" mun urang melano katanya SONG. " mei kenah tutang apek, agik song ih.."
PAMA retinya boleh tahan, hebat.. "..pama juak olah kau tuk ehh, dah pandei nak ngisap ganja juak.." "pama juak pengendak urang tua ya.."
EMPESUT (Thank you Nguap) merujuk kepada sejenis ikan lumba-lumba tapi mun urang sarikei digunakan untuk gelaran kepada urang yang koat makan... "..oo sik cukuplah nasik kita tuk, empesut dah datang.."

ENGKAH (Thankyou Manjapa) retinya letak

ENGGEI di "Engkah...Miakya englah manoknya enggei tepi pagar..hhehehe

BUNGKAS marah, naik angin...

NGANSA retinya nangis sik pandei berenti atau juak maksud nak ngikis kawan... "coba udah gik kau tuk ngansa, dah losoi dah aku tuk ehhh.."
GONE (GON) retinya menunggang, dikuda dan macam lain yang sama sewaktu dengannya ..." oo dara jangan ko sik tentu, kau di gon nya kelak,,retinya kenak lodet heheheheh" "... ni ndak buntin, malar jak ber"gone"... "..aku tek bejalan belakang sekolah ada nemu urang ber'gone'..."
ENCHEDOI..bincut atau timbul... "palak enchedoi ditimpak kayu.." Terkeluar... "..Enchedoi bigik mata..."

JENGKO (Thank you Manjapa) Ambik barang ditempat tinggi. .." Ko nulongnyengko rokok ku atas pak ya lok..."

LANSANG (Thank You Manjapa) Bau yang amat sangat.." mulut mbiak ya bau lansang, taik ogek.."

TELINGA JABER (Thank you Junior CK) retinya sik nengar kata...entingal .Jaber retinya jungkar, bak kata Cikgu Razak.."kocak air jaber"... belodet lah retinya..

TOKIS retinya wayang..asal dari kata urang putih English TALKIES syncronized sound with film, tapi American suka makei MOVIE moving picture with sound.
BERO-BERO retinya nyelar bigik mata..perkataan tuk selalu dipakei oleh Aji Alit... "..bero-bero bigik mata nanggar ompuan.."
MBOHA retinya naik angin, marah... sama ngan bungkas juak! "... ni ndak urang tua emboha, hari-hari ngansa ajak.."
ENGKOJOI mati..
ENCHOCHO lari lintang pukang, atau juak
ENCHACHAR, sama jak lari....

NEK KOCONG retinya mun sik salah aku Lady Bird, marek-marek mun barang ilang, kata sidak ditapok oleh nek kocong heheheheh

NYOBOR berak lamak gilak....Kira berak keluar joborlah...
BIDEK retinya bernasib baik.. "bidek nar juak ko ngail, malar jak neguk, kali pelir ko itam kali..heheheh" camya lah penggunaan ayat nya tek heheheh
LOMBOR perkataan yang selalu dipakei oleh Jali Kon ngan urang ninggal Omeng, "..Lombor istilahnya Nombor, Lombor satu, Lombor tigo, lombor koncit....."
BENGKENG retinya degil, keras ati... "bengkeng nar juak kau tuk, sik dapat dipujuk agik.."
KEBO (Thank you Manjapa) Membuang debu, selalunya atas tilam. Mun urang kelaie main kebo ya kira dah koat benar dah ya... "..Jangan berujun atas tilam ya, udah oleh ku ngebo ya tadik!.."
JUNGKAR (Thank you Manjapa) Berandas atau jamban
KECENG kelip mata sebelah.. "..tauk ku reti, ada nya ngeceng signal ngan aku tek..." Mun urang puan kenak keceng tuk retinya nak begerek lah...
LEMBENG Kata urang marek penyamun, urang mencuri mun sik salah aku..
UNJUN (Thank you Manjapa) ditinjak-tinjak,,...'Coba udah gik kitak ngunjun tialm ya... udah dikebo ya ooii..."
LANG retinya pintu... "...coba ko nutup lang ya lok, masok manok kelak..."
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!