BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Monday, November 23, 2009

Mambang di muara sarikei...!

Mun agik kecik marek... ada urang mati lemas mestii kenak jang mambang kata urang tua... Mun ilang bigik mata ya ...memang sah kenak makan mambang.. banyak dukun di sarikei nin pandei nenong.... heheheehe
Gambar mambang nyimbak moto ikan Apeng...hahahaha
cerita tuk kenak rujuk ngan Dee Bocok dan Bujang Cheee jak

Buah Durian, Buah Pakun, Buah Isu, .....

Buah Durian atau Derian, buah redian (kata Daud), atau juak buah Rian kata John Sg Rusak! Buah tuk semua orang tauk.. Musim durian ada juak buah lain nyaruk... nya macam durian juak
Buah Durian
Buah Isu... Sama macam Durian juak.. tapi durik nya luncit agik... mun pakei nikam kambin... lalu encoco.. Bigik nya warna gelap.. bau macam durian ada juak sikit, macam buah terap ada juak sikit, bau susu ada juak... susah nak eksplain.. sebab ya nya jadi isu.. lalu namanya BUAH ISU!!!!
Buah isu (warna isinya keoren orenan)

Dibah tuk buah durian Pakan atau Pakun.. sekali tanggar macam durian, rupa-rupa nya betunggai ajak ngan buah derian.. Jenisnya sik besar, nang besar ya ajak... sampei malei. Mun dah sik ada Durian..makan ajak buah Pakun tuk sebagai ganti... nya lah ya!!!

Buah Pakun (Buah Pakan)
Dengar cerita, Buah Pakun tuk...asalnya dari utan sebelah Pakan nun.... Rubanya macam buah durian, saiznya nang jenis kecik... bezanya bigik nya gelap...nok lain dekat nak sama. Isinya kuning. Durinya jurin sikit dari durian, tapi paling jurin buah Isu.. Nya tuk kira tengah-tengah.. Buahnya nyaman lagik... wangi.. Mun serda... sik ada bau derian.
Buah Pakun tuk femos di bahagian Sarikei Sibu, Bintangor.... Ada urang nyebut Durian Pakan.
Tanyak enggau bala sidak John... enti bisi buah pakun, baik kituk.. nyepik asai. Manah ari buah rian ko kitai!!! Ermmm endak ulih campul stout auk... pahai lagik..hehehehehe

Monday, November 16, 2009

Video untuk sarikei... layannnnn!

Friday, November 13, 2009

Ngail atau .Ngintik. atau me'sai!!!!!

Aku ada melimpas kat waterfront di Nyelong, Sarikei...ada NOTIS... "Kompon untuk dijua 1 Pot RM..." Ya adalah untuk para pengail di Sarikei.. Banyak juak kaki pancing di Sarikei ya... Mun diseruk semua, sidak dari Bintulu, dari Sibu, dari Lembang semua datang.. Lebih-lebih agik geng sidak Jus ya. hahahahaha Mun ngail di sarikei selalu neguk.. ikan lundu jak seranto-ranto. Mun sik lundu Silver, Lundu Gold..kadang-kadang dapat Buntal...mun udah sik ada nasib..dapat Belut!!!! Ya udah kes.... sial menar ya koh! Tuk sidak ngail di Bangladesh nun... semua duduk atas pucuk kayu... Nun ke laut nun asan ngunjam. Mun kat tepi-tepi sik ada oleh.. dapat ikan Empogak ajak! Bersusun jak sidak ya sehari-hari atas taman ya......
Mun udah susah gilak, ngail ajak dalam parit cam tuk. Mun nasib bagus menar... ada urang sedekah ikan kelak..hehehehe. Mun salah-salah kata urang sewel..
Mun di Sarikei... sidak tuklah mewarnai scene pancing di Sarikei, sidak Jai Nabong, Lai Awang besar...banyak gik sidak Deep, Hakim Saat ermmm..hehehehe Mu n tuk turun nagail macam urang nak ke konsert!!
Tuk ngambar sidak belombak ngail dolok... Sapa No Satu.?.. Jai Nabong dapat ikan lunduk Kuning paling cepat.. Ermmmm Kali P***r nya itam kali..heheheheh ndak pia Man?!!
Yahhhhhh... sidak dari Limbang tuk. Justani Johnny..marek nya jadik cekgu kamek sekolah Bandar.. Lengkap jak peti diembak nya... Dalam ya macam-macam mata kail ada.. ada mata 2, ada mata alus, ada mata kail udang.. chek-chek ada..ikan sadin juak... key umpan! Minyak geliga ada juak..key ubat petik semilang....hehehehehe
IkaN Lunduk di Burma... sama besar ngan moto kancil.. Mun di Sarikei... ikan patin jak paling besar.. Udah ya ikan Yuk
Ikan Lunduk ya...mun di jual kat Saley awat marek, sik cukup parak ya.. Seekor ikan ya ajak udah nyuroh parak Awat ya runtoh....
Kata urang tua marek... Mun P***r itam bidek ngail.... Padah ngan sidak kaki kail..mun nak dapat banyak ikan kenak sapu arang dolok.. Mun sik sapu jak ink... Mun mauk agik pakei permanent marker... mudah agik!!!

Sunday, November 8, 2009

Bahasa Sarikei Vs Bahasa Malaysia

Ngingis... Retinya scratch!...

Tapeh... kain pakei ompuan

Lamus ... Licin,

Lengis ... Habis

Belabong Retinya berendam dalam air sungei, mandi air masin
(mandi air besa) sampei kesat bigik p***r,
sampei besomet.

Piabong Pakei nutup botol. Pakei nutup botol air tahu... Ermmm ya kali asal nama Abong heheeh!

Belonkieng / Becokeng (Thank you Manjapa) Tegugok tesungkor...

Polis buduk Securiti Guard, lebih kurang kerja macam inspektor Hamid ya...(Dolok jaga panggong)

KOPOR Istilah macam kantoi lah...

Kenak jang (Thank you Manjapa) Kira kenak intei oleh boyaklah... Mun kenak jang mambang, ya bisa agik! mun ngikut telahan sidak ibuk Chak marek..

Bukit embang Ertinya ..alam bazarkh lah! Mun dah pulang ke bukit embang..retinya udah ninggallah!.

Loba Istilah untuk sombong atau juak eksyen...

Emba. Kira acah ajaklah.. "Takut juak kena emba nya ya..!".

Bebukut Ertinya betumbuk..

Belodet Tuk kena tanyak ngan Wa tahir....Hehehehehe!

Lekar Ertinya Bekas atau bakul kecik! Contohnya, sidak jual buah pinang, buah engkalak ngan buah asam kumbang RM1.00 se 'lekar'..

Bebungkor / berkumbuk Retinya, berselimut..tidor ari hujan....

Mun ada lagik bahasa nok pelik-pelik ...padah jak.....!
Nyelorr...
Belulor sor
Retinya...berabis.... bejual reta...bekoraban apa sajak!

Thursday, October 1, 2009

Jalan Abd Rahman Sarikei.

Klik dolok...
Tempat tuklah mbiak berkumpul sebelum ke pasar..malam hari. Macam-macam aktiviti. Belakang nun, leret pasar Jalan Abd Razak... kira-kira kinek tuk di bangunan supermarket Everwin.. Belakang ya ada sungei.. Dolok marek dapat tempat belabong, sik lamak pas ya dah macam air juruk.. Sapa-sapa kitak masih ingat , tauk tempat tuk....

Monday, September 28, 2009

Kenangan...eng eng eng.! Omeng!

Zen (sahak ujong sekali..) Tengah-tengah ya Omeng, sebelah kerek ya Openg (baru ka nikah lagik di Lembang nun.. tanyak ktk orang ngan Jus - Jojopancing) Tuklah orang kuat Sarikei marek..tapi udah kecundang... Ninggal kenak Stroke kata sidak.. ada juak sidak madah kenak ubat dayak...lepas pulang dari Pakan!

Mun hal bebukut...serah jak ngan omeng tuk! Masa urang jual derian, ada jak mukanya sia jadi pemborong ! ..yalah ku ngenang... Bak kata bujang Chet, nya tuk mati kenak ubat di Pakan ya ditiup dayak ari jauh...lalu ngelelek ....hehehehehe

Ktk orang ck sik tauk ngan omeng ya kira lom lengkaplah...hehehehe

Sunday, September 6, 2009

Sarikei Mensia marek....

Masa tuk lom ada Nanas besar ya.... Jam menara ya masih segar, agik bagus! Mun kinek tuk jam ya udah macam apa dah.. singit menyingit.. Masa tuk dalam tahun 1974, depan ya masih ada lubang parit tempat sidak Bol ngail ikan buris..

Panggong Cathay... Shape nya macam pendam Cina. Mbiak kinek tuk sik sempat nanggar tokis (wayang) di sia. Belakang ya ada Lorong puaka, Lorong No.2 Hotel Kimbei... popular masa ya. Mun masa main bol di padang, atas panggong ya tempat sidak Kajoo ngan Wan pendek molah ulasan selari.. broadcasting hahahaha..

Tuk pemandangan 'view' dari Kedai Hai Ping terus ke wharp debah nun.. Masa ya lom ada motokar. Basikal gentelman banyak.. Tiang api Sesco ya masih ada kali..

Tuk gambar dolok agik, masa ya banyak motokar.. masa ya urang sarikei banyak moto jenis Roll Royce..coba kitak tanggar..

Rah Wharf lamak...leret kedai Ah Kaw lamak marek.. kinek tuk udah jadi Waterfront.. Masa ya bisnes paling laris.. Rokok daun apong...

Saturday, September 5, 2009

Sarikei lamak marek....

Mora sarikei... "ada mambang!", bak kata Bujang Chet. Mun ari ujan panas maok besolek telingo.. kelak kenak jang. Mun betenong ngan Nek Chak baru tauk.. Atas ya gambar sarikei diambik dari Muara Sarikei (Mora Ck). Masa ya lom ada nampak Sivik Centre, masa ya juak mbiak sik berapa daring. Paling beranipun, mandik air masin rah tepi ajak..Takut di jang mambang hahahaha.
Opis sidak Jus marek.. belakang ya ada balai Bomba (bumba) tempat kerja sidak Usu chok, Awg Bunsu, Awg Bagong..Awg Ali bapak Salleh. Depan ya ada wak Apei.. (Playground) sebelah ya ada Library (Lebri Mat Doi) tempat sidak Maden encuri book marek.. kenak tangkap Mat Doi...
Rah belakng ya ada Panggong Rex.. Mun ada cerita bagus, banyak mbiak nekik masok panggong makei penjan jamban.. Mun ditemu 'menejar'.. Siap!! Masa ya Eroi jaga panggong, Nan, Bakar Gus, ermmmm masa ya Hamid kontrek ngan sidak kajoo kat panggong Cathay!.
Tepi-tepi padang ya ada pokok Saga, tempat sidak Juri Bidin nekik nanggar urang main Bol ... tim Belawei lawan Kinyau hahahahaha! Rah ya ada juak besi pile tempat urang nanggar main bol.
Ada Jalan getah.. depan kelinik, sebelah Majlis daerah Sarikei... Dolok ada injection sakit kolera sia.. tempat urang besungkit...
Ekspress pegi Belawei, Rajang... sapa kitak ada nait ekspress tuk? Dolok marek ekspess Hj Suhai kata urang. Mun pegi belaiye mesti makan dolok..kelaparan kelak,, lamak gilak. Pelik jak upa design boat ya..

Thursday, September 3, 2009

Ayot....!

Kerak tuk namanya AYOT! Pandei maca neus (news)...

Masa kamek dikampong bah marek , sidak Awang Dillah (Ramli Sarip), bapak Atot, ada nginang sekor kerak..namanya Ayot.. Gaok kerak tuk.. Mun sidak empun siya, nya sik ngaco...geng! Mun urang lain melimpas... siap lalu disambarnya kaki kita..! Oleh kerana nya gaok gilak, maka temaptnya pun dipindah ke sebelah bilit mandi berdepan ngan rumah lamak kamek... Mun Eroi mandik...mesti kera tuk kaong-kaong...kenak simbor air!!! Hahahaha

Ayot sedang memaca neus..... kah kah kah!

Pada satu hari kerak tuk lepas... lalu ngerugak rumah sebelah, abis segala sidak sesar, dak bawang di areynya... Awang Dillah empun jak pandei mujuknya... Tanyak kitak ngan Daud.. Daud pernah nampar kerak tuk dengan tandan nyiur.. kaong-kaong... lalu nyengok... urang ninggal Mak Yok! 'ooooo Daud, kenak ko molah nya cam ya Daud....!' Tanyak ko ngan Atot... nya ada juak nyeksa kerak tuk... Sidak Halem Ozon sik nya nganok... geng! Mun matanya udar nyelar...jaga jak!

Monday, August 24, 2009

Selamat Rayo... Kawan lamak!

Tuk lah sahabat lamak... Mr Bujang @ Bujang Chet. Nya madah sakit Gout, aku nyurohnya makan air manggis.. Si Bujang tuk udah sik berapa sehat agik. Berjumapa masa hari Raya. Jangan kitak urang nyebut ajak Bujang Chet, tuklah urang nya. Popular nama tuk di Sarikei.. Bujang Chet!

Friday, August 14, 2009

Ermmm nyamannya! Ayam Penyet?

Uh uh...kalah manok salei sidak Saudi...!
Nyaman agik daripada Manok ditunok oleh sidak Saudi di nyelong nun... ayam sidak merdeka.. Molah pun sik susah gilak...

Ayam penyet berempah?!!! Bulan posa tuk bestttt!!

Makanan tuk nun di Jakarata nun. Sedap rupanya. diproses dengan teliti.. Tuk namanya Ayam TS. Mula-mula diperap semalaman dengan rempah-rempah supaya rasa rempah wangi. Rasa nya pun sedap dimakan..
Dicampor cabik , daun sop, daun apa-apa jaklah...digeramek benar-benar.. semasa menggeramek ya.. tangan mesti bersi. Diengkah dalam besen, atau diengkah dalam leci. Ditudong menar-menar.
Mun nak nanggar resepi, tanyak ngan sidak nok pandey masak ya..sidak Saudi, sidak Man Kon tauk macam ni nak molah nya...
Mun masa menggorengnya... mauk minyak penuh. Deep Fry.. setail sidak KFC. Dipotong kecik-kecik supaya senang dihidang.. Mun rah kedai makan kat seberang sarikei ya kalah gilak!
Setail sidak Indon nun nang hebat. Mun datang ke Indon ingat jak Ayam TS. Tapi mun mauk encoba ..boleh juak Kata sidak Nyaman agik dari ayam. Nyaman agik ari ayam penyet.
Tuk masa memprosesnya.. dikerat ketul-ketul. Supaya sik nampak gilak. Mun part Paha nya, sik boh di modified agik.. tandah ajak. MAcam peha ayam juak...
Sebelum ya...bulunya mauk ditunoh dolok... Supaya kulitnya masih namapak menyelerakan. Tuk lah namanya tikus Sawah di Indonesia... Diproses menar-menar supaya nampak selera. Rempah mauk banyak kata kawan ku... Hati-hati kitak makan makanan di indon nun... Tikus tuk juak dipolah satay, ayam goreng, macam-macam lagik. Di gerai-gerai tepi jalan dan juak di hotel-hotel..hati-hati.. Mun nak merasa boleh juak heheheheh... timpak ngan apek sik da rasa agik.. mbak kata John! Yaaaaahhhhhhhhh!
Kacak jak rupanya diengkah dalam 'lekar', sama cuit jak ikornya... Mun salah-salah nok tuk lah dimakan kita.. kenak hati-hati.. mun sik kenak satay koyong jepon hahahahaha!

Monday, August 10, 2009

SMK BANDAR SARIKEI.....

Tuk lah logo SMK Bandar Sarikei. Masih dipakei sampei kinek tuk..
Klik dolok gambar atas tuk...kak ya baru kitak ngelala sorang-sorang...
Sapa sapa kitak kenal dalam gambar ya..? padah jak! Gambar tuk lah studen Melayu batch yang pertama makei kompleks Sekolah Bandar ya marek. Ada 2 ajak Kelas miak Melayu. Nok lain semua sidak Cina.

Cikgu Det (tengah), Wong Chung Kang (sebelah kiri), Cikgu Aini sebelah Maria Chai... Julrosli ujung ya.. Piee Sahari ujung kerek.. Hj Din ngan Aden Adai, sama kecik sebelah menyembelah.. Semua mbiak studen masa ya kecik-kecik jak tuboh... sidak ompuan banyak dah angkat dara masa ya...

Sebelum komplek sekolah tuk, kamek form 1 di Sekolah dekat Kubor Pulo Kijang, atas bukit. Bekas sekolah cina dalam kebun Lada.. Sapa-sapa member kamek atas ya memang ingat.

Masa ya Cikgu Det jadi guru kelas...eh eh gaok juak nya tuk! Cikgu Aini lagik ganas..masa nya buntin.. nang nak begeramus ngan studen ajak. Wong Chung Kang guru besar, urang tua tuk cool ajak..selalu komplen mbiak kemeh dipancar rah dindin... Maria Chai masa ya nang kacak..

Tuesday, August 4, 2009

WAK APEY

Tuk namanya 'wak apei' bak kata urang sarikei. Wak apei tuk pakei urang berayun sambil bersantai. Mun masa dolok, depan Balai Bomba kat opis SDC adalah dua tiga wak apei kat sia. Mun mbiak marek main wak apei ya...lebih agik dari kerak rupanya.. mun dapat sampei putu srantei nya..
Perempuan ini sedang bemain wak apei..... hehehehehe
Barangkali tuk asal wak apei ya.. WAk WAK berayun-ayun.. Lepas mabok tapei.. hahahaha.

Thursday, July 2, 2009

Sarikei NO.1

Sapa-sapa yang datang ke Sarikei mesti ada jumpa orang tuk kayo-kayo di pasar sarikei.. name tagnya besar narr... Mula-mula aku nerimak email dari manjapa, ada title sarikei No.1, (Cina gila) Sekali ku mukak, padu hal si YB ya padu...kah kah kah kah! Baruk ku ingat.. Cina tuk selalu kayo-kayo di pasar ya.. Makei tupi ber neck tie.. Ada name tax (SARIKEI NO.1) Mun kita negornya.. helo Nombor one..nya angkat tangan.. Lagak nya tuk macam YBlah mun nisik dato bandar sarikei. Ada juak membernya yang suka melayan nya tuk. Yalah..jangan berangan nak jadi YB... mun wayar dah sot, cam tuk lah jadinya. Thank you manjapa.

Monday, June 29, 2009

Kueh-kueh.....

Bulan posa di sarikei, sik kurang juak sidak bejual kueh di bazaar Ramadan, sidak Dyg Juneh Family, SIdak John, Sidak kampong seberang... Banyak gik!

Mana-mana sidak baru tauk nama kueh yang popular di Sarikei..tuk ada contohnya.. Banyak agik macam-macam nama kueh, kelak ku nyuroh sidak Juribidin negelist nya..
Roti canai... Mun nak meli tanggar benar-benar dolok... mbak kata man japa, nya sik mauk meli roti canai urang bebulu tangan! Nya mauk urang lamus tangan bersi.... Mun urang molah ya makei cincin bahaya juak... tauk ajaklah! Hehehehe
Kari nya mauk nyaman...baruk ada umph!
Antara kueh-kueh yang popular di Sarikei...
Kueh Beloda.. Donut!
Ada pantun urang sarikei dolok, tang pelik jak bunyi nya..
Pantun tuk selalu dilagu oleh Mr Ek. mun nya mabok..
" Kuek Kek, Kueh Beloda, P***K cengkek, B****H K****r"
heheheheh
Kueh Beloda....
Kueh Takir
Selalunya dijual di Kedai minum sekitar bas sattion, kedai sebelah market ikan, dan gerai-gerai melayu sekitar bandar sarikei terutamanya di kawasan pasar-pasar

Dibuat daripada tepong beras, gula apong dan daun apong sebagai perauk nya. Kadang-kadang suduk dari daun apong juak disediakan... memang kreatif
Ada urang madah namanya kueh perauk!
Pulut Panggang
Mun di Sarikei pulut panggang tuk dolok marek diusahakan oleh sidak Emak Mansor, emak Juki Remi, Sidak Bini Ogeng.. Famous juak panggang tuk.. Sampaei ke Singapore urang ngodar.. Masa kamek di kampong bah marek, dapat beli direct dari kilang sebalah rumah jak,,rumah sidak Mansor, sidak Ckgu Amit gus....

Penyaram

Penyaram tuk, dibuat daripda tepong beras. Dolok diusahakan oleh sidak Aji Ison. Dijual di pasar dan gerai sekitar bandar....

Kueh Lenggang

Kueh tuk juak popular dolok. Intinya nyiur, dibuat daripada tepung beras.. Mun Kita molah kueh tuk, tepaksa kerempan ya di lenggang-lenggang supaya nya rata.. Ya lah nama kueh tuk 'Kueh Lenggang'

Selorot atu juga disebut kelorot.

Dibuat daripada tepong beras dan gula apong. Boleh didapati sekitar gerai-gerai Melayu. Diusahakan oleh usahawan kueh tradisional Melayu tempatan sia..

Rupanya macam terompet, isinya rona cekelat. Gula apong key molah, Nyaman......

Mun kitak ada nama kueh lain...padah ngan aku juak,,, SANGGOL BANA, KUEH RENJES, KEH BOM, TUMPIK, KUEH RANGIN....

Sunday, June 7, 2009

Hangat! Encik Abong berdangdut.....

Klik gambar dolok
Tuklah namanya mr Abong @ Abong Memola @ Ah Bong...asal jangan piabong jak. Abong tuk adalah kawan aku area kampong bah nun. Dengar berita nya bejoget dangdut masa pesta ari ya.. Imot belagu..Abong berdangdut.. dengar cerita riuh juak di sia.. Manjapa ada ngirum photo ngan aku.. kata Man, dalam nya bejoget dangdut ya.. ada macam ngajat juak! Hehehehehehe.. kali kenak tempias Gawai ari ya kali..

Masa agik sekolah dolok takut nar kamek ngan Abong tuk.. Masa ya nya sorang jak badan bebigik. kamek urang semua alus-alus jak.. Mun ada kes-kes kelaie.. suak ajak ngan Abong.. kiranya lah palak daun. Mun kita urang ck mesti kenal..

Aku masih ingat masa Abong makei cermin mata itam. Masa ya nya nampak lucu jak.. lalu ditetak mbiak. Cermin mata lalu direnyoknya terus...merajuk..

Ya jak cerita member ku sekor tuk..Masa tuk mun nak jumpanya pegi jak kat bronk area kampung bah nun... heheheh

Friday, May 22, 2009

A.HAJI MATAHIR SCHOOL 1962

Cerita Mayau tuk....panjang ceritanya ngan aku kei dengar kitak urang .Macam tuk bunyi ceritanya...........Pada suatu hari......... "aku tadik betemu ngan YAMIN, ado nak ganjo macam tambi yo kat baris belakang nun...iolah namo YAMIN, aku yo MAYAU baris belakang no. 2 io, dah yo ngekot to YAMIN gambar tuk mun sik silap nyo taun 1962, nyo dalam jah 5, cikgu nak hensem duduk tengah pelempong kaki migang palak tut io...iolah cikgu ROSLI bapak JUI Rosli, balo kito mo mo sio, belah kerek cikgu ROSLI yo cikgu SAMAD beradik ngan ALI SARUDIN, nak bediri belah mbiak micit idong yo, itong ko nomoi 3 ari kerek ..io lah cikgu AWG MAT BRAHIM...yo kei kenagan balo mo mo, peni upo kolah tuk ensio marek bandin kinek tuk.... Macam ya lah bunyi cerita ya tadik..... Mun ngeikut aso kembaeng bulu romo ku tuk endak KANDOI bediri belah cikgu SAMAD yo..mun nyo lah.. TQ Mayau - posted by manjapa

Thursday, May 7, 2009

KASUT BELUKANG / BELL BOTTOM Fesyen urang dolok marek.. Sarikei!

Tuk lah rupanya Kasut belukang, 'High Heel'. Bukan apa, palak kasut ya macam palak ikan belukang.. lalu digelar urang Sarikei kasut belukang. Mun dolok marek, kasut tuk jadi kebanggaan masa Hari Raya... Tuk kasut belukang urang puan.. Sidak urang ninggal Mat Hulk ada ku naggar makei kasut tuk dolok, sidak Eroi, Sidak Keng Kong berduyun-duyun jak bejalan hari raya makei kasut belukang... masa ya kamek agik kecik... Kasut belukang tuk mesti dipadan dengan selowar bell bottom, kaki besar juak. Mun di Selalang marek, ada sidak makei 'Seluar Nyapu Jeraya', besar gilak kakinya.... sampei sidak bejalan kenak taik sapi! Selowa tuk famous marek.. Mun makei kasut belukang dengan selowar bel bottom, kasut ya mesti ada nyilit sikit di bah nun... Macam palak kurak sikit hehehehehe. Hari demi hari , tahun demi tahun banyak berubah fesyen urang... kinek tuk sik tauk gik aku...fesyen apa... ? SUFFLE kali!

Thursday, April 30, 2009

Babi 'Halal' !!!?

Mun dolok marek, depan Jalan Abd Rahman Sarikei ya ada market babi.. Menyimbor jak tulang babi depan kampong Melayu.. Masa ya sidak Awang Manis , Lan, Udin John, Lai Awang Besar, Daud, Hasyim Kadi kerja kontrek dengan tokei Ameng.. Puas sidak nemu tulang babi depan market.. Kinek tuk udah jadi kedai Kain, kedai jual songkok.. Mun Kitak nanggar makanan di bah tuk.. Nya babi tapi ada chap Halal..mauk pandei-pandei mileh..kenak akal kelak. Daging Babi Australia... ada Chap Halal. Tuk mauk di padah ngan Hj ediee...hehehehe
Jangan sik tentu makan mee segera...nampak macam Halal jak..tapi mun dibaca menar-menar ada babi pakei puannya..
Mun kitak shopping, jangan sik tentu beli daging dalam tin..ada chap Halal juak.. Daging tin tuk selalu dimakan oleh sidak Enteba waktu sidak jaga jamban dekat bas stesen lamak marek... tanyak kitak ngan Peri.
Kepada warga Melayu Sarikei, tanggar-tanggar juak sebelum meli dagin ...maklumlah kita tuk nak posa gik.. kelak kenak sungkei babi hahahahahah
Kebanyakan barang dari Thailand banyak becampor ngan babi... maok hati-hati juak..baca dolok ramuannya..
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!