BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Saturday, September 25, 2010

Gempar!!!!!! Metallica main lagu dangdut!!!!

Main lagu STRESS!

Drummer ya udah kursus maluk deram ngan sidak di Sarikei sebelum main lagu tuk.. Mula mula ngan Aleng (ex Drummer Sin Chuong) lepas ya ngan Mr Borhan, (ya belajar swing ajak) Mun double pedal lom berapa rata gilak bunyinya.. lagik pun Borhan kinek tuk ada lelah sikit katanya...hehehehe

Nang kacak sui sui.. bak kata Ghani La. Mun ku madah METALLICA udah pandei main lagu dangdut, memang kitak sik pecayak! Cobo tak nengar alam video tuk.. Tanggar ko flash drum nya... nang cun jak bunyi...

Pama juak bunyi lead Kirk Harmet ya.. bunyi seruling, pelowet mbak kata Man japa ( sidak ya ada belajar kod ngoreng dengan Seruji di Sarieki nun) ..Sik lamak gik sidak metallica nak ngeluar album Iban.. join ngan sidak Lan di Sibo.. penyanyi undangan Awang Jemat (AJAU)... mesti kitak tauk.. Nya tuk lah nyunat aku marek....jadi rekording artis dah... kelak ku download lagu sidak ya....Sik lamak gik ada belagu ngan sidak Metallica...

Tuesday, September 14, 2010

Santai-santai Sarikei

Sapa-sapa urang nak tauk dimana tempat kawan kita sekarang senang jak. Asal ada number HP nya, kita boleh cari makei satelit...
Ikut langkah tuk. STEP BY STEP! STEP 1 Klik jak http://www.mobilelocate.net/ STEP 2 Track Phone Number. Klik Country, Klik Phone Number (Ikut Arahan) STEP 3 Tunggu Satelite mencari... tu tut..tut Nya mesti dapat Kita tahu apa dipolahnya, sini tempatnya melepak... Sik pecayak coba lok.. Klik now! Kita lihat sapa yang kena..?

Sekolah Abg Hj Matahir dolok-dolok Part 2

Cikgu Awang Medeli jadi guru darjah.. Mun musim Muhammad Ali boxing ngan Joe Bugner marek, penuh jak rumahnya di belakang..hari ya ada kelonggaran naggar boxing hehehehe. Cikgu Medeli tuk masa ya kmk nanggar besar, sekali kinek tuk, kecik padu badannya... Jadi bapak mentua Munek dah kinek tuk... Macam-macam aktiviti dipolah tedah cikgu tuk.. Kmk masa ya ada juak sesi nanggar wayang (tokis) beramai-ramai, besusun jak mbiak pegi ke panggung Rex, nanggar cerita Cina (semua makei uniform)..! Sidak perempuan kelas tuk, udah dara-dara semua ada yang udah bercucu kali? Mungkin juak udah kerja jauh-jauh dari Sarikei. Cuba kitak tanggar dan kenali sendiri... klik jak gambar ya..
Tuk gambar sidak sama laya ngan kamek marek di Sekolah Abg Hj. Matahir. Kelas tuk adalah kelas A, pandeilah retinya tek..kelas kamek marek kelas B, bodo sikit... (mbak kata urang tua kamek marek) Dalam ya, sapa-sapa yang kenal tauklah.. Aku pun sik ngelala gilak. Ngak ku tauk sia Alang (Johan Jalaini) Zaidi Jerman, Aden Adai, Hj Him, Mos, Salahuddin Hamid, Maden, Rajaya Ali.. nok lain sik neglala gilak ku..Masa ya sekolah Abg Haji Matahir sik ada gate macam kinek tuk...tang ada ke kelas jak bengap-bengap.. mun salah-salah ada taik kambin atas meja...
Kantin sekolah Abang Hj Matahir marek nang sik ada... Ada sidak bedagang jual sidak mee, cucor udang bungkis, nasi manis, skrem, rojak, ... yang best nya, ada juak njual susu tepong engkah lam plastik, pakei anyang..heheheh
Masa ya semua barang harga 5 sen ajak. Mun bekal seposen dapat beli 2 jenis... dapatlah lepak kedai sebelah rumah Fendi Khan sia.. mun sik kat kedai Toy, Jln hj Karim. Lepas makan, main kaki tiga (selepa di susun 3 tripod).
Nostalgik jak rupa muka sidak di dalam gambar ya.... Kenangan Manis! Tidak akan berulang lagi....! Anyway, thank you to Ahmad Adai for the photo...!

Saturday, September 11, 2010

Sarikei di Kenangan lalu

Gambar dibah tuk...menyingkap banyak kenangan kepada sapa-sapa yang seangkatan dengan kamek masa dolok di Sarikei. Bangunan Opis SDC (Sarikei District Council) dan dalam bangunan yang sama ada balai Bomba. Di sialah nek usu Chock marek kerja sama ngan sidak Awang Ali, Awang Bunsu, Awang Bagong, Gak dan banyak lagik sidak tua-tua dolok.. Depan ya ada Gelanggang Sepak takraw. Mun petang -petang ada sidak takraw. Masa ya sidak Hj Kader, sidak Amon, sidak Cheng, Ucai, Awang kok, Osen pelera, Kerot, Malek Utai, Jenen, Tom dan banyak lagik..Sambil kamek masa ya juak main ayun (wak apei), main gelincir sia...

Sebelah ya bangunan Library...Lebri Mat Doi kata mbiak.! Di sia juak kamek selalu lepak,, ambik book tebal-tebal nanggar gambar ajak...hehehehe pasya buku ya mengarei atas meja..ni ndak Mat Doi selalu bungkas!!!

Sebelah ya ada panggung Rex (Belakng ya tempat mbiak nekik masuk dalam panggung - mun sik ada teket. Mun salah-salah disimbor Eroi dengan air), Klinik ibu mengandung Sarikei sebelah belakang opis SDC ya, belakng nun Garage Bas Borneo Amalgamated... Selalu tempat kamek marek mcarik Bateri, timah ya pakei molah batu kail...

Nanggar gambar atas ya..terlalu banyak kenangan yang masih segar dalam ingatan terutamanya bagi kamek yang jauh-jauh dan telah lamak meninggalkan Sarikei

Tuk lah Masjid lamak Sarikei. Di situk juak sik kurang kenangan masa kecik dolok. Mun musim musabaqah (bertanding maca Quran), astaka dipolah atas beranda ya ajak.. Urang nanggar besusun tepi jeraya... Di Masjid tuk juak ada gelanggang silat dan macam-macam aktiviti.., masa bubor sura masing-masing ngembak ringkat nunggu bahagian.

Mun udah boring sikda kereja lalu nait atas kubor nekik pokok manggis, pokok temedak (mun salah-salah dibego oleh nek Anun). Ada jalan melubak atas Bukit embang belakang ya... Lalu terus depan rumah sidak Zul Rosli. Mun dolok marek urang pulang naggar wayang selalu melimpas makei jeraya kubur ya... Masjidlamak tuklah sempena nama jeraya depan Sugarbun sia.. Terselap juak rasanya. Kengan mengusik jiwa kata urang tua...

Friday, September 10, 2010

Sarikei, Suatu hari di hari rayo dolok marek...

Mun udah dekat nak raya...penuh jak urang dipasar Sarikei, shopping. Sidak dari Rajang, Belawei, Daro, Paloh dan banyak lagi kpg-kpg di sia.. Masa hari Raya, macam-macam jak aktiviti.. mun start hari raya ada-ada jak!!! Melanggar. Istilah 'melanggar' tok ertinya berjalan rumah ke rumah di kampung sarikei dolok amrek.. ensea marek kata orang. Kinek tuk ada juak tapi masa tuk mileh rumah urang di tauk ajak.. Mun dolok-dolok berjalan rmain pok ajak ..sik mileh rumah ya namanya melanggar..

Marek mun jalan rumah urang sik lamak,...minum air gas gelas kecik slurrrppp one go lalu udah. Kamek dolok suka juak lamak-lamak lalu pandei supan juak... lalu ngagak rumah urang di tauk ajak.

Selalunya mun masa melanggar dolok, ada palak kueh di tengah meja... ya kelak di potong masa last hari ke tujuh raya... ada bayar juak motong keh ya koh.... ya cerita urang tua lamak dolok!!

Di mesjid sarikei lamak dolok nang penuh ajak... ada juak mbiak lepak lalu main tikam duit belakang mesjid... pengulunya banyak... dolok marek jadi tokei sidak Kader derus, Asan man beca...Deris Aron..dan banyak lagik hehehehe!!
Mun udah malam mandong dekat nak raya semua mbiak happy.. ada main bedil, ada main mercun.. ada sampei lukus tangan, ada sampei butak mata, ada macam-macam jak kes.. Ada sidak ngembak colop kulu kilir round kpg sarikei hehehehe...
Hari raya kinek tuk udah berubah... SELAMAT HARI RAYA dari mysarikei MAAF ZAHIR DAN BATIN!!!!

Thursday, September 9, 2010

Upacara membakar Al Quran di Amerika mencabar Islam sejagat!!!

Rancangan Gereja Dove World Outreach Center di Gainesville, Florida, Amerika Syarikat untuk (International Burn a Koran Day) menyinggung seluruh umat Islam dunia.
Upacara yang dianjurkan oleh pihak Gereja anti-islam di Amerika dilihat sebagai mencabar dan akan pasti membangkitkan kemarahan seluruh umat Islam di dunia. Ini dilakukan oleh pihak tersebut sebagai simbol protes dan juga mengingati tragedi 11 September 2001 dan diketuai oleh Terry Jones, Florida. Kempen ini telah dilakukan beberapa bulan yang lalu dan ditentang keras oleh seluruh umat Islam di serata dunia.
Terry Jones berkeras meneruskan upacara yang dianggap bodoh dan merbahaya itu.
Perkara ini juga ditentang keras oleh pentadbiran Amerika dan ini telah dinyatakan oleh Hillary Clinton, setiausaha kerajaan Amerika Syarikat semasa menghadiri satu majlis iftar (berbuka puasa) "I am heartened by the clear, unequivocal condemnation of this disrespectful, disgraceful act that has come from American religious leaders of all faiths," - Hillary Clinton Pentadbiran Amerika dan komandan NATO, Jeneral David Petraeus memberi ingatan bahawa peristiwa ini nanti akan membahayakan nyawa tentera dan rakyat Amerika di seluruh dunia.
"Saya sangat prihatin, jika pembakaran yang sebenarnya berlangsung, keselamatan tentera kami dan warga Amerika akan ditempatkan dalam bahaya dan misi akan menjadi lebih sulit,"kata Petraeus.
Tunjuk perasaan dari pecinta kedamaian di serata dunia menentang upacara tersebut
Tentangan hebat datang dari pelbagai pihak yang cintakan kedamaian di Amerika Tidak kurang juga kebimbangan akan meningkatkan lagi kemarahan umat Islam seluruh dunia. Ketua-ketua agama di Amerika menentang keras usaha ini dan melabelkannya sebagai tidak menghormati agama lain.
Antara lain pentadbiran Amerika termasuk Eric Holder menganggap upacara ini sebagai idea bodoh dan merbahaya. Beribu-ribu muslim Indonesia telah berdemonstrasi di luar kedutaaan Amerika.
Perbuatan membakar Al Quran ini juga dikecam oleh pihak Vatican.
Demonstrasi di Indonesia memprotes upacara tersebut.

Wednesday, September 8, 2010

Kisah Ning Baizura dan Lim Guan Eng

Ning: Takkan CM jalan sorang sorang. If he’s the CM, where’s the bodyguards and the officers and the rombongan and kaum kerabat? Ketika my frend Vernon (Vernon Kedit - dulu sam-sama kat SEDC) bersama celebriti Ning Baizura,,ada cerita nie!!
Ini cerita lama... kisah selanjutnya saya temui di sini

Monday, September 6, 2010

Pengertian / terjemahan bacaan dalam sembahyang

Sempena makin sehari kita makin tua, makin dekat nak mati.. bagus juak mun kita perbaguskan sembahyang kita. Sekurang-kurangnya faham sikit apa reti nok dibaca kita dalam sembahyang... ndak pia geng?

Allah Maha Besar( Takbiratulihram)

Doa Iftitah Allah Maha Besar Dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.Maha suci Allah sepanjang pagi Dan petang.Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit Dan bumi,Dengan suasana lurus Dan berserah diri Dan aku bukan dari golongan orang musyrik…Sesungguhnya solatku,Ibadatku,Hidupku,MatikuAdalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.Tidak Ada sekutu bagiNya Dan kepadaku diperintahkan untuk tidakMenyekutukan bagiNya Dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.Yang menguasai Hari pembalasan.Hanya Engkaulah yang kami sembah Dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.Tunjukilah kami jalan yang lurus.Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai Dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia Dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi Dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud Ya Allah, ampunilah daku,Rahmatilah daku,Kayakan daku,Angkatlah darjatku,Rezekikan daku,Berilah aku hidayah,Sihatkanlah daku DanMaafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.Sejahtera atas engkau wahai Nabi Dan rahmat Allah sertaKeberkatannya.Sejahtera ke atas kami Dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.Sejahtera atas engkau wahai Nabi Dan rahmat Allah serta keberkatannya.Sejahtera ke atas kami Dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad Dan ke atas keluarganya.Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim Dan atas keluarga Ibrahim.Berkatilah ke atas Muhammad Dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim Dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya . “Wahai Tuhan, aku tak layak ke syurgaMu …namun tak pula aku sanggupke NerakaMu…. kami lah hamba yang mengharap belas darimu .”ya Allahjadikan lah kami hamba2 Mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .keduaibubapa kami .dosa semua umat2 Islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggaldunia” Sumber : http://www.loveloveislam.com/2010/09/asal-usul-solat.html

Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!