BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Saturday, April 20, 2013

Night club sarikei dolok-dolok .. TANJUNG MANI NIGHT CLUB!

Eng eng eng!!!! Lagu Funky town, lagu Lets do it ahak ahak, lalu kenjang kenjitlah sidak ompuan dalam ya (ompuan datang dari sini endakkah?..akupun sik tauk) Masa ya agik nyilit-nyilit jak depan pintu ya.. PUB TANJUNG MANI...(Mun kinek tuk word Tanjung Mani udah tukar 'Tanjung Manis' kacak sikit bunyi nya) ya lah nama night club mula-mula aku tauk di Sarikei masa ya.. Mun malam..bekelip klep jak api... masa ya agik kecik, sik boleh masuk...sik ada IC, sik ada tengki kata Gani La. Kinek tuk tempat ya udah jadi kedai jual ikan buduk.. betul-betul sebelah Delta Finance / KFC sia..
Location sia marek betul-betul depan umah sidak urang ninggal Hj Jahiri, bapak sidak Said postman. Mun dah malam, legam legum jak bunyi musik tempat ya.. musik disco. Night club ya... (TANJUNG MANI) mirah jak api mun udah malam..berkeliaran jak kupu-kupu malam hahaha..
Sapa-sapa nya ingat... tauklah tempat ya...
Pas ya.. baruk sidak Sin Chuong angkat... depan panggong Rex tempat sin chuong ya... main lagu cina ajak.. pelik-pelik bunyi lirik ..
Masa ya, lagu macam tuk nang banyak di Sin Chuong Night Club di Sarikei zaman dolok-dolok. Pening palak Seruji nak main lead..kod gitar ya simple jak.. Aleng main deram pun slamber jak..heheheheh Klik ko!
Semua urang tetak..lekak - lekek!
Lagu tuk...mun faham bahasa cina hokien, tauklah retinya.
Mun dolok marek, geng sidak Alem Ajijai dekat-dekat nak hafal lagu tuk..selalu gilak nengar masa jual berger depan Sing Chuong
Masa disco... Asai pun mukak Dino pub.. zaman disco.. Banyak sidak mbiak sarikei ada jadi pengunjung Dino marek.. Depan Gereja sia... kat kubor lamak kata urang marek.. sidak kaki disco banyak juak zaman marek... "Lets do it ahak - ahak!"

Dalam keadaan macam ya Sin Chuong juak bertahan... dengan trend lagu cina lucah.. kata sidak Imported amoi from Taiwan, import from Hong Kong... sekali nanggar cina kebun Sungei Tulai Menatang ya, ada amoi Durin sibo ya juak... hahahaha
LUCU juak rupanya.. tapi show ya ekskulif! for "invited guess" ajak.. Kelak ada Mungkai anak kajoo nyaga depan pintu sin chong, jadi bounser...samseng sin chuong!( udah kenak tampar Beni Asek..)
Ya cerita dolok marek!

Monday, April 1, 2013

Orkes sidak urang ninggal PaK Japar marek...

Eng! Eng! Eng!...Mempersembahkan Band keroncong... orkes sarikei!.. Pialah bunyinya kali...? Bujang kandoi bagus suroh jadi pengacara, mun Awang Jemat banyak gilak iklan! Mun mauk kick agik... suroh Aji Kenit!!!! Hehehehe

Berdiri dari kiri - Awg Ali , Su Chok (bapak Ucai), Mat Endon, Awg Bungsu, ? , ? , ? , Hj Abg Ghani, Ibrahim (Bapak Jaynen), Salem ,? , ?, Hasan , ? , ? .Duduk dari kiri - ?, Bawang (ex-bini Guan Long,Udak Yah(mak Isa Jenun),Bapak Doran,Hj Awi(Bapak Oden Maybank, ?, Pak Japar (Bapak manjapar), Cg. Saimi, Pak Seman, Cg. Razak, Org Rajang(takut ngan bini),Milah dak Jaynen,Salamah Japar, ?,?,? Kebanyakan sidak ya udah ninggal dah.. pakei kenang kita idup tuk...!.

Zaman tuk, Grup tuklah paling popular di Sarikei. Band macam tuk digelar orkes. Dengar cerita, sidak tuk ngembak lagu keroncong, joget, lagu p.ramli, saloma.. joget Pura kencana..., Jalak Lenteng, Sabarudin tukang kasut.. semua best! Arum bulaknya mun sidak tuk disuroh main lagu sidak 'Children Of Bodom' pun jadi juak..tapi version keroncong asli...hehehehe

Dalam gambar ya , ketua kumpulan ialah Pa Apar (Pak Japar) Bapak manjapa.. Nya jadi kepalak!. Mun kitak perati menar-menar dalam gambar ya.... ada gitar bass, gitar rythm, lead, accordian, clarinet, drum
Sidak ya bergambar depan rumah Salem Jln Hj Karim, Masa ya lagik luas berbanding kinek tuk dah banyak pokok belakang rumah... (Ari Raya tuk tek, ada ku melimpas sia...teselap juak aku walaupun aku belum lahir masa ya..)
Imagine kitak, sidak tuk main lagu HALLOWED BE THY NAME - Maiden hahahaha

Masa ya di Sarikei, aman sikit main konset.. sik ada urang ngaco gilak.. sik ada urang mabok pandei bejoget atas stage! Mun kinek tuk panglima Abong dolok merejok atas pentas ya... siap ngan ngajatnya!! kah kah kah! Masa dolok miak sikda gilo minum apek, sikda minum belon... mun makan candu, sidak apek kedai Mak Akong bah nun ajak ada ngereja ya... hehehehe
Mun kinek tuk ...paling-paling pun Head bang kat depan stage! Masa tuk grup sidak Metallica agik mepet.. sidak Kirk hamet agik mutit tekoyong di Mexico kah kah kah!


Tanyak ngan manjapa...apa nama orkes ya.......?
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!