BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Sunday, May 20, 2012

Ketam oh ketam......ketam kalog


Tuk namanya KETAM KALOG..ada juak urang madah KETAM AGAS!. Urang melanao madah nya BUYOU. Mun di Sarikei, ketam tuk mahal reganya, terutama sekali masa taun baru Cina.. Rah kedai Anggat Dolok marek rega RM8-RM9 sekilo kira udah loded juak olehnya..Dah dapat pakei ngapek .... mbak kata Daud!
Mun urang badan macam tuk di Sarikei lalu digelar urang ketam kalog ...masa ya sidak Ayub, urang ninggal Mat hulk, sidak awang Sapiudin ada berbadan macam tuk di Sarikei....
Masa dolok member kaki mento ialah sidak Bital, sidak Hairuddin, Jalaludin.. Kerja tuk ada link juak, ada network juak.. Ada teritori juak..

Lainlah geramak.. geramak kecik sikit... Mata geramak ya ada macam arieal.. ada casing nya empun. Mun masa dolok ngail geramak tuk senang ajak.. Ambik bunga nok mirah ya ajak key umpan.. grendik geramak ya nerkam..
Geramak ada macam-macam juak spesis..geramak anggor, geramak paloi, geramak terungguk, geramak batu...macam-macam jak gelaran di sarikei ya... urang sarikei tuk nang pandei menggelar urang juak...
Sungei-sungei mesti ada urang control. Mun area Kpg abd rahman marek sidak Bital, sidak Bol, Daud control. Mun ada urang lain masang pento area sidak...tauk ada batu bata dalam pento ya...SEBOTAJ!!!!

Tuk lah rupa PENTO... Dolok marek ada batu diikat kat tepi ya. Pento dolok dipolah makei rotan. Masa dolok-dolok Ndei pencat adalah urang veteran...setahu aku! Selain ya Bujang Chet dan banyak lagik sidak teror-teror sampei explore luar kawasan Sarikei...kat Sg Salah, Sg Sageh, Sg Sawang, Sg Nyelong dan Ulu sarikei...
Umpan nya ikan Yuk... mun umpan ya udah burok, ketam sik mauk ngagak.. Mileh juak ketam tuk! Selalunya ditegar bila air pasang... Mun lekak ngeramek garam ikan yu..bau unah! Huh!... bau lansang!

Mun nak ngikat ketam tuk, mesti ada skill. Mauk belajar ngan sidak veteran. Mun salah ari bulan, kenak sepit kaki.. Kata urang tua marek mun ketam nyebit sampei ari guntur baruk nya melepas...bahaya ya! Hehehe...


Cara ngikatnya : Mula-mula tinjak belakangnya (jangan kuat gilak), pas ya ambik tali purun (tali nylon boleh juak) ikat sepit dolok pas ya kaki nya.. Grenti sik dapat nyepit agik. Mun nak kursus ngikat ketam...register dolok..!

Mun kaki Bujang chet, ketam kecik sik boh nyuroh nya ngikat... grenti pecah palak ketam ya kelak! Heheheh..


Mun udah susah -susah gilak ngikatnya...ikat jak macam tuk! heheheh. Seksa dah ya...! Mun udah macam tuk, rega nya udah drop! Kadang-kadang Seringgit sik laku! heheheheh

2 comments:

  1. mun bujang chet pandey mukak blog tuk...dah kitak...hahahahah kaki bujang cet ya besa gajah...

    ReplyDelete
  2. ha ha!aku nang tetak jak maco post tuk! nang tepat dan padat kupasannya.. tingat masa mensio dolok..Al Fatihah juak untuk yg disebut spt arwah Mat Hulk,dll. Aminn..

    ReplyDelete

sila tulis apa-apa jak...Sila komen

Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!