BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Friday, August 14, 2009

Ermmm nyamannya! Ayam Penyet?

Uh uh...kalah manok salei sidak Saudi...!
Nyaman agik daripada Manok ditunok oleh sidak Saudi di nyelong nun... ayam sidak merdeka.. Molah pun sik susah gilak...

Ayam penyet berempah?!!! Bulan posa tuk bestttt!!

Makanan tuk nun di Jakarata nun. Sedap rupanya. diproses dengan teliti.. Tuk namanya Ayam TS. Mula-mula diperap semalaman dengan rempah-rempah supaya rasa rempah wangi. Rasa nya pun sedap dimakan..
Dicampor cabik , daun sop, daun apa-apa jaklah...digeramek benar-benar.. semasa menggeramek ya.. tangan mesti bersi. Diengkah dalam besen, atau diengkah dalam leci. Ditudong menar-menar.
Mun nak nanggar resepi, tanyak ngan sidak nok pandey masak ya..sidak Saudi, sidak Man Kon tauk macam ni nak molah nya...
Mun masa menggorengnya... mauk minyak penuh. Deep Fry.. setail sidak KFC. Dipotong kecik-kecik supaya senang dihidang.. Mun rah kedai makan kat seberang sarikei ya kalah gilak!
Setail sidak Indon nun nang hebat. Mun datang ke Indon ingat jak Ayam TS. Tapi mun mauk encoba ..boleh juak Kata sidak Nyaman agik dari ayam. Nyaman agik ari ayam penyet.
Tuk masa memprosesnya.. dikerat ketul-ketul. Supaya sik nampak gilak. Mun part Paha nya, sik boh di modified agik.. tandah ajak. MAcam peha ayam juak...
Sebelum ya...bulunya mauk ditunoh dolok... Supaya kulitnya masih namapak menyelerakan. Tuk lah namanya tikus Sawah di Indonesia... Diproses menar-menar supaya nampak selera. Rempah mauk banyak kata kawan ku... Hati-hati kitak makan makanan di indon nun... Tikus tuk juak dipolah satay, ayam goreng, macam-macam lagik. Di gerai-gerai tepi jalan dan juak di hotel-hotel..hati-hati.. Mun nak merasa boleh juak heheheheh... timpak ngan apek sik da rasa agik.. mbak kata John! Yaaaaahhhhhhhhh!
Kacak jak rupanya diengkah dalam 'lekar', sama cuit jak ikornya... Mun salah-salah nok tuk lah dimakan kita.. kenak hati-hati.. mun sik kenak satay koyong jepon hahahahaha!
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!