BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Wednesday, July 31, 2013

Kisah pilu Kugiran The Beatles 1966 bila mengingkar 1st Lady Imelda Marcos di Filipina

The Beatles merupakan sebuah band Bristish dari Liverpool yang terkenal di era 60an dan awal 70an. Pada bulan Julai 1966, kumpulan kugiran ini telah mengada satu 'tour' mengelilingi dunia dan Manila, Filipina merupakan salah satu destinasi untuk membuat persembahan. Semuanya telah dirancang.


Kumpulan ini dijangka akan mengadakan konsert di Rizal Memorial Football Stadium. Segala promosi dan hebahan telah diatur dan The Beatles yang popular telah disambut oleh peminatnya di Filipina dengan meriah sekali.


 Tiket-tiket telah dijual dan poster telah diedarkan


1 Day only ( 1st show 4:00pm 2nd show 8:30)


Ketibaan kumpulan terkenal The Beatles di Manila Julai 4 1966.

Pada awal ketibaan The Beatles, Ringgo starr, ahli kumpulannya sudah dapat merasa sesuatu yang pelik akan berlaku dimana terlihat pasukan bersenjata berlegar-legar diperkarangan bandar manila.

Kisah sedih bermula apabila secara tiba-tiba Kumpulan musik The Beatles dikunjungi oleh pihak Istana Malacanang. Mereka diminta oleh Imelda untuk mengadakan persembahan semasa sarapan pagi keluarga Marcos dan 3 orang anaknya. Oleh kerana tidak ada dalam jadual, The Beatles menolak pelawaan tersebut melalui pengurusnya Tony Barrow.


 Jawaban 'No' kepada Imelda Marcos, wanita paling berkuasa di Fipina ketika itu telah membawa padah kepada Kumpulan ini.

Imelda Marcos bersuama suaminya Ferdinand Marcos

Sehingga pada pagi keesokannya, seluruh media kawalan kerajaan Filipina termasuk radio TV dan akhbar mula menghangatkan keadaan menyatakan The Beatles telah ingkar dan menghina Imelda..

Keadaan semakin parah apabila semua warga Manila diarah memulaukan kumpulan ini. Betapa berkuasanya Imelda ketika itu.
Konsert yang dijangka dihadiri oleh ribuan peminat telah dipulaukan hingga hampir tidak ada yang mengunjunginya. Yang paling menyedihkan, kumpulan ini ditekan dan disabotaj bahkan ada yang terang-terang memaki hamun mereka.
Rakyat Filipina ketika itu seolah-olah taksub dengan Regim Marcos. Tidak siapa boleh menyentuh dan mengingkari kemahuan mereka. Media tempatan turut menghangatkan lagi keadaan.

Tidak sudah dengan itu kakitangan hotel juga diarah memulaukan mereka sehingga teksi dan kenderaan awam tidak dibenar memberi kerjasama dengan The Beatles ketika itu. Mereka terpaksa mencuri tumpang kenderaan orang awam untuk ke Lapangan terbang. Tidak ada seorangpun krew-krew tempatan berani mengambil upah untuk mereka mengangkat peralatan 

Imelda Marcos , 1st Lady paling berkuasa di Filipna ketika itu.

Sebelum berangkat pulang ke London, Kumpulan ini telah diugut untuk membayar cukai yang tinggi.
Kumpulan The Beatles telah mengalami pengalaman getir semasa di Manila dan tidak akan dilupakan sehingga hari ini. 

Semasa dilapangan terbang ahli-ahli kumpulan ini dipukul dan dianiayi. Bahkan semua kemudahan dibekukan. Eskeletor ditutup, pintu dikunci dan akhirnya The beatles berjaya juga meloloskan diri dari mimpi ngeri di Filipina gara-gara dikatakan mengingkar permintaan Imelda Marcos.

Keluarga yang paling berkuasa di Filipina ketika itu.

"Later in July, when the Beatles toured the Philippines, they unintentionally snubbed the nation's first lady, Imelda Marcos, who had expected the group to attend a breakfast reception at the Presidential Palace. When presented with the invitation, Brian Epstein politely declined on behalf of the group, as it had never been the group's policy to accept such "official" invitations, but the group soon found that the Marcos regime was unaccustomed to accepting "no" for an answer.
After the snub was broadcast on Philippine television and radio, all of their police protection disappeared. The group and their entourage had to make their way to Manila airport on their own. At the airport, road manager Mal Evans was beaten and kicked, and the band members were pushed and jostled about by a hostile crowd. Once the group boarded the plane, Epstein and Evans were ordered off, and Evans (fearing he would be imprisoned or executed) said, "Tell my wife that I love her."Epstein was forced to give the tax authorities £6,800 worth of Philippine peso notes from the Manila shows, and had to sign the tax bond verifying the exchange before being allowed back on the plane.

Upon leaving the country, band members publicly expressed resentment at their treatment, with John Lennon saying "If we go back, it will be with an H-bomb. I won't even fly over the place."

Rujukan Begitulah serba sedikit cerita ngeri Band The Beatles di Filipina 4 July 1966.Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!