Wednesday, January 11, 2012

Padang Sarikei, padang central....

CERITA TENTANG PADANG SARIKEI DOLOK MAREK...
Banyak sejarah padang sarikei tuk...Terletak ditengah-tengah bandar sarikei, Depan Panggong Cathay... Dolok marek ada Kem askar sebelah sukut nun..dan kedai gambar Apeng Myna Studio sebelah hujung..

Panggung tuk lah banyak sejarah pahit manis urang sarikei. Macam-macam cerita.. Panggong tuk mengadap padang central dolok marek.. Mun urang nyepak Bol cun cun kenak muka program ya, kenak muka gambar pelakon ya.. Gagolah Kaju nyuci nya kelak..!
Padang ya betul betul berada di depan Panggung Cathay..
PASUKAN BOL DOLOK - DOLOK
Nostalgia...team sarikei yang dolok marek... Yang aku kenal di sia ialah bapak sidak Alu, bapak Hj Atta. Bapak Alu jadi Goallie makei baju belang. (Muka macam alu juak heheheh)
Yang duduk ya.. Fendi Khan (Muka macam Che Mat tanggar aku...)yang lain rang ninggal Jenun..
Sapa-sapa yang lain aku sik kenal gilak..mana sidak tauk mungkin boleh madah...
Berbalik cerita padang, dolok marek ada pokok saga besusun jak tepi padang, mun kamek nanggar main bol udah reserve sigek pokok pakei dekik.. Fisrt Class heheheh

Gambar sidak Zul Rosli turun main bol di padang lamak dolok..
Bermain di padang Sarikei dolok marek nang best juak... sik panas, lagikpun dalam tengah-tengah pasar. Mun Haus geruk, tuntum jak air paip kat sia ataupun pegi kedai kopi sia..
Main bol , open air! Silap-silap mun urang sepak bol Corner, tertinjak taik asuk Apeng kat tiang bendera.. Perangei Apeng tuk sika ngikat asuknya di tiang koner ya..






Dipadang tuk lah Juri (Baijuri Bidin) Patah kaki semasa kamek main bol hari ujan lebat...Masa ya emak nya pun turun ngamok ke padang juak, bego... bertempiaran miak lari. Di padang tuk juak kamek selalu main bol, main tepi-tepi ajak kerana orang besar main ditengah..

Masa ya...orang yang paling kuat sepak bol ialah Mail Berahim ngan Jenen... Kamek masa ya nang tukang ngambik bol sepak nya ajak... Banyak team main bol di Sarikei marek, sidak Sidi bohan dengan tim nya empun (dengar cerita Ali kimbei jadi Coach - benar ndak?), sidak Mandor Peli di New cross Road, Sidak Leng dengan tim MMU Malay Melanau United (Bukan MU!!). Belawan ngan tim sidak Rajang, Tim Belawai, Meradong, Selalang, Kinyau, . (Tim Selalang ada urang puteh jadi coach). Tim Polis, sidak Tom , sergeant Willy besar betis, Tim meradong + binatang sidak Abek.. Belum kira sidak cekgu kolej (Maktab Perguruan Rejang), Sidak Cikgu Wahab (Team Maktab Rajang). Team kinyau (tanjung mani) becampur ngan sidak rajang.

Bot Ekpress Rajang Belawai dolok marek..
Mun sidak Rajang main bol... Keluar dari bot express semua baju mirah...kak pulang kelak semua mirah muka (Udah kenak 'Caj' - manah ke nuan)
Mun urang naggar main Bol, besusun jak tepi padang, line sik nampak lagik. Refri rang ninggal Pak Berahim (Bapak Jenen), Aden Polis, Berahim (Lefri Lambong), Kip & Lahi jadi lines man juak.
Mun ada kelaiee atau sik puas ati, urang luar masuk padang semua nak bebukut juak.. nak begeramus, kadang-kadang lucu juak nanggar!
Mun team sidak Binatang (Bintagor) main mestinya ngembak Bomoh, apa ndak kah nok di tuwarik nya di belakng gol ya.. bomoh tuk selalu terkayo-kayo belakang gol sambil mulut nya kemut-kemut ada maca ayat....heheheh












Mun dolok-dolok marek bila Hari medeka, maulud nabi, dipadang yalah urang berbaris

Geng sidak Cikgu Ghani, Ajie Jai and friend begambar di padang lamak.. Kak belarak Maulud Nabi
Ketika Sport Day...antara sekolah-sekolah...
Kinek tuk padang ya dah sik ada lagik. Udah dipolah sivik center... sedih juak ngenang.. Sik ada nok key dengah lagik....

Mun bol disepak kuat gilak masuk kedai baju, masuk kedai kopi Haiping... Kadang-kadang bol singgah juak kat kedai gambar Apeng! heheheh kadang-kadang pandei sepak nait atas Otel Ancang! Hotel Kimbey... Kat nak setengah jam baru nyambung main... gik encarik bol! Di Padang ya juak tempat Mayat pulo kijang dilonggokkan. Menyimbor jak bigik mata, bigik kedaong bangkei pulo kijang..

6 comments:

  1. Rah padang ya marek juak tempat sidak Bujang Kandoi, Ahed Bagong (bapak Jun), Awang Hamdani molah lawak jenaka. Lekak lekik kamek tetak.. Pas ya Bujang kandoi belagu Gadis Remaja (Dia Tengok kita...) Urang ninggal Omeng betandak atas stage. Mat Volvo , Mat Bit belagu, naik kuda.. semua mbiak bejoget... Lucu gilak musim ya..!

    ReplyDelete
  2. Masa ya dolok ada bangsawan di padang. Bujang Kandoi, Ahed Bagong (bapak dak Jun), Awg Hamdani molah lawak di Padang ya.. Lekak-lekik kami tetak.. Awang Jemat jadi MC. Pas ya Bujang kandoi belagi Dari kerana mata..urang ninggal omeng betandak atas stage! Mat Bit (Mat Volvo) belagu naik kuda... LUCU jak rupanya!

    ReplyDelete
  3. Nang benar ya..mun dolok sik banyak gilak kereta sebab masa ya lebih kepada pengangkutan air ajak..tapi kenek tok...banyak kemudahan dan yang paling best sarikei dah banyak berubah...
    sheena (http://hasheenabeevi.blogspot.com)

    ReplyDelete
  4. komen ktk tok xup to date ... ra ninggal mandor peli nendang corner flag patah xda lam tok kah??

    ReplyDelete
  5. salam... nak tnye skit.. kat sarikei nie ade makam2 atau kubur2 lama yang bersejarah x? ataupun tempat2 bersejarah antara sarikei dan sibu..

    ReplyDelete
  6. Kamek x brapa ingat gilak sarikei zaman ya dolok sebab masa ya kamek agik kecik. cuma yang kamek ingat ada gerai nyual minuman sepanjang tepi sungai ( tempat terminal express kinek tok ya). mun pegi sarikei ngikot org ninggal bapak kamek, mesti minum kat sia jak..makan kuih apa nama ya..kuih cina..kaler putih..x ingat dah nama kuih ya. Masa mau ningkat bujang sikit, dah pandei ngerayo malam pegi kat stesen bas lama..banyak lah sidak pompuan kat sia..tauk2 jak lah pompuan apa ya. Bukan ada duit pun masa ya..rindok ati nak ngaco pompuan jak. makei kasut bukan main..simpan paku bawah heel..mun jalan bunyi kaki kuda, keletak keletok jak. Masih kamek ingat kata sidak pompuan, "apu bejalai ngalah ka menteri..kasut nyau bisi munyi...". Mun dah x da tempat tido malam, tido dalam bas...dolok pintu bas buka 24 jam...hehe. Byk lah kenangan zaman ya..jai juak ati bila ngenang. hepi jak walaupun sik ada duit.

    ReplyDelete

sila tulis apa-apa jak...Sila komen

Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!