BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Sunday, April 19, 2009

Ooo tedah...Enjen sigal (seagull)

Tuk lah namanya Enjen sigal atau nama sebenarnya SEAGULL, disebut urang sarikei dan ranto kita sia enjen sigal ajak, enjen sigai. Made in England.

Orang yang ada enjen tuk marek setauk aku ialah, bapak Daud (urang ninggal Mat) bapak sidak Potot, Sidak Pak Chai, sidak Pak Wiek. (bapak Fendi, bapak sidak Dey), Awg Selman (bapak Alem Ozone), sidak urang ninggal Usu Bocok dan banyak lagik tat kala..banyak usahawan tani dengan skim nanas dan skim buku hijau zaman 70an marek!

Mun disebelah Rajang , Belawai, Paloh dolok marek sidak makei layar ajak, sik ada enjen. Layar ya dipolah makei kain kambut tepong..

Enjen sigal tuk banyak nostalgia dan kisah lucu. Enjen yang paling banyak kerenah dalam dunia...Mun udah katanya rusak, memang kompom sik dapat di start lagik. Solutionnya....rendam lam air masin jak! Di selalang marek, aku ingat Nek Amin Sampei nye'ngeh, lalu kenak sakit lelah tegal nyetat (start) enjen sigal tuk..

Dolok marek, enjen sigal tuklah satu-satunya enjen sangkut yang ada sebelum kedatangan enjin Jepon yang baru...

Masa tuk enjen tuk ...sik ada nampak layak lagik. Mun ada pun udah dijual jadi besi burok. Mun di engkah dalam muzium, padan menar!

Dolok marek enjen sigal tuk jak pakei bot ngankat nanas dari seberang, dari Tanjung Mani (now Tanjung Manis). Landing kat wharf nak distribute ke Sibo dan Kuching...
Mun ditanggar benar-benar, nang simple jak rupa... pelik ada juak rupanya..Belukuk besi..belakangnya ada serombong asap., kaburatornya kat tepi jak...
belakangnya ada tangki minyak macam tabong bom askar Jerman..heheheh
Tanyak ngan urang tua-tua mesti tauk apa dia Enjen Sigal!
Sapa-sapa nya ada enjen sigal masa tuk..bolehlah trade RM.040 sekilo, besi burok

1 comment:

  1. Enjen Seagull tuk banyak dipakei sidak paloh berkarang/nangkap ikan lumek/empirang. Nak pakai layar ya sebelum enjen seagull tuk.

    ReplyDelete

sila tulis apa-apa jak...Sila komen

Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!