BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Friday, April 17, 2009

Zaman Kemeinis di Sarikei

Masa zaman kemeinis di Sarikei dolok kamek urg masih kecik agi tapi dapat juak ngingat peristiwa yang pernah dilalui, didengar dan di tangga. Sempat nanggar askar melaya nangkap kemeinis di Sg. Baji..lepap lepup kemenis di sepak sidak ya (mun aku jadi askar flying kick ku),sempat juak nanggar/nangga dari jauh askar betembak dengan kemeinis di kawasan hospital lamak..kemeinis di seberang -malam hari...bunyi meriam katak nang dah biasa nengar masa ya (mortar)(view dari rumah lamak kamek).

Part paling azab sekali apabila ada belon engkabang terbang lalu announce" Perintah Berkurung dari pukul 4.00ptg hingga pukul 6.00 pagi..Anang pansut ari rumah" Part yang paling rinduk masa zama "CURFEW"- Darurat masa sidak ngambor kertas propaganda dari belon...kertas bercetak lah ...rindok lah ngepong mutit nak ya. Masa ya gago juak lah sidak Pasukan Pengawak Kampung(PPK kinek tuk RELA) bekerjasama dengan askar melaya...sidak jaga kampung ajak lah...ada juak sidak nya betembak ngan kemeinis..makei senapang patah. Marek sidak sik makei unifom dolok..Kain tulis PPK ikat kat lengan sebab lom ada Tshirt becop macam kinek tuk...sik ada urg sponsor kali. Gambar sidak PPK masa gotong royong nebas utan di tapak Masjid Besar Sarikei Jalan Masjid Baru yang di ketuai oleh Urg ninggal Pak Ki ( Bapak Che' Mat) . Mun utan tuk sik di clear takut kei kominis molah rumah teres , mukak kedai/pub macam macam lah..
Mun muka macam tuk hidup masa ya memang urang cop muka kemeinis terus ,bak ya mun ada somet inang terus sebab kemeinis sik boleh besomet.
Mun nak tauk cerita banyak tentang kemeinis tanyak kitak ngan bujang chet ataupun Inspector Dii Bocok ..mungkin nya banyak cerita lah : - posted by Manjapa
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!