BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Tuesday, April 28, 2009

Buah Pedada

Mun part buah pedada @ Rogam , urang puan mungkin liur nanggar buah tuk. Masa jaman kamek gik kecik marek nang nganyang buah tuk atas pokok, bekal garam engkah alam kertas nius sambil makan duduk atas dahan. Rasa nya ada masam..ada bal..kelat mun gik mudak ...mun banyak kerengge rasa nya masam .Biasanya pokok tuk tumbuh kat jamban belakang rumah...sik tauk kenak. Cara makan nya macam-macam style, potong kecik makan ngan sambal belacan...mun gigi sik power tutok campor ngan sambal. Sendat rasa geruk mun makan buah tuk.
Ada juak urang madah mun makan buah tuk (banyak gilak )maok nak di agak appendix...tapi urang sakit appendik di sepeta masa tuk sik ada ku nengar sidak makan buah pedada...urang madah lah....
Urat pedada tuk pakei kamek main keris sebab kulitnya dapat dicabut macam sarung keris, chuit chuit ajak urat bah pokok...mun gugor kebah nasib sik bagus kenak sambut urat pedada .
Tuk cerita marek lah...pedada depan rumah lamak dak Pei Ek (JPJ) depan masjid nyaman masam sikit, belakang rumah lamak kamek pun ada...atas pokok ya lak manok banyak tidor.
( sori gambar buah pedad sik berapa kacak , ada nak kacak masa nyulok semepok gugor alam juruk...sik kempang aku nak ngambik )
- posted by manjapa (Gayu Guru Gerai Nyamai Lantang Senang)
Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!