BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Wednesday, December 17, 2008

Mainan miak sarikei dolok marek!

Masa kinek tuk, miak dah main Gameboy, main PS, main Computer game, paling sik pun main game dalam HP. Mun dolok marek miak lebih kreatif. Antara lain permainan yang aku ingat ialah seperti nok dibah tuk, mungkin kitak ada sama pengalaman ya..
TOP
Satu permainan zaman kecik dolok.. Top ya diambik nama daripada bunyinya.. Dibuat daripda buluh, kata sidak, mun makei buluh nek anun...nya tahan! Masa sekolah dolok, dekat nak semua ada buluh top dalam beg sekolah. Pelurunya makei buah rotan tikus atau juak makei buah nyarum.. mun kenak, mirah juak peha! Teringat pada satu hari, cikgu Kip (beradik dengan Ckgu Ghani) kumpul semua buluh-buluh top dan dibuang dalam tangki taik jamban belakang sekolah Abg Haji.. Pas ya tengahari Japar Iseng duak Maden nyelok ya balit..heheheh.
Macam tuk lah rupa design nya....
BEDIL BULOH!
Selalu dimain pada bulan posa, 'malam mandong' tujuh likor. Bunyinya nyerin sama dengan meriam waktu keminis dolok..
Ubatnya makei kobait, belawan jak bunyi... Bunyi kampong darat geng sidak Fandi Aron, geng kampong Apong sidak Bujang Eipik, geng kampong Bah, sidak anak Awang Poji! Ni ndak urang ninggal Mat Mangkok (Alfatihah) gago kulu hilir mencari sini asan urang main ya....ooo tedah!
Pernah juak Abu Bujang Pencat angus muka dan dimasuk hospital. Masa ya sik dikeluar dalam berita TV..
MAIN KAKI TIGA
Main tuk selalunya disekolah, mun taim (time rehat) startlah sidak nyusun selipar.. Bertikam selipar! Main tuk bergerup (grouping) lejuk-lejuk main lalu kelaiee.... Mun sapa nya ingat main tuk masa sekolah dolok memang best ngenangnya.
Selipar disusun pas ya balance selipar ya pakei nikam sapa-sapa dalam game ya... Kadang-kadang selipar ya tertikam dalam parit, sorang pun sik mauk ngambik...lalu kelaiee Colop : ertinya 'pause' berhenti sekejap. Mun colop, kenak selipar sik dipakei..... Ok ku colop lok!
MAIN TAGET Main taget tuk lah dekat-dekat nak berjudi juak bak kata Ckgu Razak, sik ingat makan leka bermain...
Istilah tuk pakei sidak main gelang getah.. Penuh jak tangan dengan gelang getah... Mun main ada getah pakei mesitnya..ya lah digelar taget.. Hujungnya ada bolt nut.. Taget ya lah nyuroh mata Japar Iseng eleng sebelah dolok... Tanyak ngan nya empun, Kinek tuk nya kerja Driver Kereta ambulan mayat di Hospital...heheheh ..EN JAPAR HASAN (Mata steve.. Six Million Dollar Man)....
GUDI atau Geludi
GUDI Gudi adalah istilah untuk layang-layang.. Barangkali istilah gudi atau jugak Geludi berasal daripada Glider...sapa tauk..? Mun udah musim main gudi, semua main gudi.. Masa ya lah urang bersauk..Masa ya juak sik dapat Lawan Kaca Awang Saifudin (Pronouced Sapi udin) heheheheh. Nya makei lupa ikan.. Mun kaca Ani pencat, nya makei kaca ceramic sescao heheheh! Masa ya kamek suka ngepong gudi putus jak, berekot sebilang belakang rumah urang..

Mun Gudi Awang Sapi udin putus, sik guna ngepong, diambik nya pulang kelak...lelah ajak... Bepeloh belir ngepong kak ya dituntutnya balit heheheh.

MAIN GULI...

3, 6, 9. 5 2 8 Chack! Camyalah kira-kira hitongnya... Aku pun sik ingat juak!Ada juak sidak chun main guli tuk, tapi kena ingat ada peraturan juak..! Sik boleh main 'anjuk'! Mun main anjuk, takut Guli Pecah! Ada juak sidak dapat cun sampei 15 kaki...sharp! Antara lain sidak cun main guli ketika aku dolok marek ialah Zainal (Beradik ngan urang ninggal Omeng), Imi anak pak Jidi (Beradik ngan sudin Jidi)! Kerot dan Mansor, Man Ellie...semuanya cun cun dolok marek. Mun sidak ya ngajak celen, semua kecut!! Ni endak, mun kalah guli diambik sidak ya... Berharga juak guli ya koh eh....

Mainan lain ialah BEDIL POT, main COLOP malam mandong, main LERENG (main rim basikal ngan kayu), Main ROLA (pot milo, pot susu diengkah batu dalam ya, pas ya di irit kulu kilir), main HOLO ( tuk udah pandei bejudi, selalunya Jali Kon jadi tekong, main kat pian kampong Baji), main WAK APEI heheheheheh (mun urang Kuching..., nyelar bigik matanya nengar pekataan wak apei ya, heran!)

.....yalah sedikit sebanyak kesah lamak dolok!

No comments:

Post a Comment

sila tulis apa-apa jak...Sila komen

Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!