BL630ELAA56RCKANMY-10509020

Friday, December 19, 2008

Zaman dah berubah...Pt 1

KASUT PALAK IKAN BELUKANG!

Masa kecik-kecik dolok macam-macam fesyen telah kita lalui... Ada zaman sidak makei seluar yanki, zaman urang makei selowar mengleybor, makei selowa bell botom, makei fesyen megi kasut belukang dan seterusnya.
Kata urang marek, selowa fesyen nyapu jeraya.

Nya mesti ada benda, urang dan keadaannya, Dolok aku masih ingat mun hari raya semua mbiak berebut makei kasut spot (adidas Rom, Nike, diadora, puma dan banyak lagik) semua fesyen makei kasut cam ya.
Musim cerita hindustan dolok marek urang ngekot makei baju Rajesh khana.
Gambar atas ya ialah gambar urang makei selowa fit. Koatan fitnya sampei nampak nok iangngnya. Camyalah ibaratnya!
Ada juak satu masa dolok, mbiak suka makei talipinggang ngelember.. nang disuroh panjang takipinggang ya. Baju di tug in depan ajak! Kasut dipakei Chinese lather atau juak kasut forwardgar!

Mun kitak nak nanggar fesyen bell bottom, cam tuk lah rupanya.. arum bulak dapat asan ngengkah buah semangka belawei rah kaki ya! Heheheh..

Masa-masa berlalu lagik...musim Rock dah datang, Mbiak makei selowa fit, kadang-kadang di ikat kain pocak di kakai..sidak madah macam urang kenak petik semilang!

Rocklah retinya tek!

Musim tuk sempat juak aku mersa.. Makei baju t-shirt itam.. gambar tekurok, gambar Iron Maiden , Judas macam-macam lagik.

ZAMAN 70An...
Zaman 70an...Tuk zaman sidak Yaakub Kari lagik bujang dolok. Fesyen sidak David Cassidy. Musim ya makei tali pinggang palak bulat!

EH ROCK DULU DULU LAH....! Hehehehe !

Rock dulu-dulu lah...kata radio RTM Rock Slamber!

Nya lah tuk...!

Jen, Man Kadi, Nok baju itam ya Mbet, Mat Sirat, Hujung sekali ya...Daud kidal heheheheh!

Duduk ya main lead..Mey Ling (one eye man is the king amongst the blinds hehehe) kak ya, Man Abet the selalang boy!

Mun begambar, tangan mesti upak tandok kambin.. macam DIO lah tek...

Sidak tuk lekak konsert apek di kedai Rasa Sayang ngan urang ninggal Awie.. Dah kenak caj palak, mirah jak muka.. pas ya bergambar di Studio Apeng!

Urang ninggal Hasyim Kadi... sik sempat begambar ketika tuk. Nya agik nunggu dibah, agik kelakar ngan Mail Sonang..heheheh

(Mun sidak nanggar tuk mesti gelik ati,,,hehehehe)

Pasya slow sikit mbiak..back to normal lagik.. Mun ada fesen baru lagik...ikut juak.

LOM madak cerita Taip makei baju menera malysia gik... Ya Part 2 kelak!

3 comments:

  1. Ingat ku ngan Taip tuk , Mula-mula aku duduk leapk kejap kat kedei manok Aji Alit..kat Bas satand marek. Pas ya tek datanglah si Taib, lalu duduk sia juak. Nya ngesit ompuan. (shiit, shitt katanya,!) Lalu kena kantoi, tertanggar bininya... Pasya lalu perang sabil, kelaie besar nya duak, (bini nya nak ko kerja kondukter). Aku heran,, Taib lalu nangis, lalu nak madah ngan bapak..! ( lam hati ku..tua-tua madah ngan bapak juak?) Bapak nya satu juak..lalu pelan ngan Taib...huh...pelik pelik.. Lucu juak ngenang! hehehehehe

    ReplyDelete
  2. ada sigek cerita,dolok endakah femos main up basikal.dak duan juki nang terra main up.nak jadi cerita,ari ya kamek begeroup main up ada jeraya di belakang masjid baru kat flat polis ya.mun sik salah ingat aku kamek masa man job,duan juki,enge dan,man,mat sirat.kotan syok main tek,man job pun uplah basikal waktu nya landing tayar depannya tanggal,sepit undang jak tinggal lalu landing tepi parit nya enpun becokeng masuk parit itam mukanya.apa gik kamek urang sik dapat nak nulong aka kemek leput tetak ngangga muka nya itam ngan tanah parit.mun ingat kisah ya bila balit sarikei flash back bila betemu ngan kawan lamak.masa pandey na modified basikal.bendera mesti usa,britain lah femos.mun sik caya tanya ngan minan empun.

    ReplyDelete
  3. sungei Sarikei kenek tuk sik dapat di mandi macam lamak marek.dolok ada pokok api-api dekat kilang ikan saley awat nak ujung leret kedey kayu dak mak akong limo.sialah tempat kamek selalu terejun mandi bedabong kata minan dalam ruangan bahasa sarikei.Dolok ada sungei kecek tepi jeraya dekat rumah condong ngagak ke rumah dak minan,sungei nak begembar ngan rumah dak ramli sarip sarikei(awg dilah)dolok musim panas nang jereneh,tempat jamban dak mak akong speed bot.sialah banyak ketam dan ikan kemurak.kinek tuk ni ada agik sungei ya.masa ya express yg paling laju ke kuching adalah Sri chin san,mun nya datang dari kuching laju dak embiak berekut ke pantey nak melawan gelombang besar express ya.kamek ngan man eli selalu landing kat pokok api-api ya.kinek tuk banyak tempat nostalgik sik ada agik kat sarikei akibat proses pembangunan!

    ReplyDelete

sila tulis apa-apa jak...Sila komen

Sila klik juak, news paper, politik dan apa-pa sia. ok!